Intuïtief etende kinderen: lusten die alleen maar chips en koek?

Is intuïtief eten het antwoord op geen strijd meer aan tafel, of is het de zoveelste hype?

Het intuïtief eten bestaat sinds 1995 volgens psycholoog en diëtist Femke Buwalda. Zij zegt ik citeer: ” de methode is zeker geen dieet. Het draait helemaal niet om afvallen of gewicht”, zegt psycholoog en diëtist Femke Buwalda. “We leven in een dieetcultuur waarin kinderen al jong meekrijgen: vooral niet te dik worden, dus niet te veel eten, let op je gewicht! Intuïtief eten gaat over leren luisteren naar je lijf en je eigen behoeften en signalen, in plaats van signalen van buitenaf. Kinderen kunnen dat van nature, maar wij leren het ze af.”

Wat zegt je buik? vraagt intuïtief eten

Volgens mevrouw Buwalda zijn baby’s gewoon heel goed in intuïtief eten, ze huilen als ze honger hebben en stoppen met drinken als ze hun buik vol hebben.
Het zijn volgens haar de volwassenen die moeilijk doen. Consultatie bureaus die zeggen hoeveel flesjes en hoeveel hapjes een kind mag/moet eten.
Daarmee, aldus mevrouw Buwalda geven we eten macht. We moeten aan onze kinderen vragen: ( ik citeer) “wat wil je buik nu, wil je buik meer eten of heeft hij genoeg gehad”. Zo voelt een kind dat zijn lijf van hem is en dat geeft zelfvertrouwen.

Goed en slecht

Door onze gewoonte eten goed of slecht te noemen, gaat een kind zich schuldig voelen over wat het eet. Bovendien krijgt het verboden voedsel een enorme aantrekkingskracht. Volgens Buwalda is 40 tot 50 procent van de kleuters al ontevreden over hun gewicht, hiervoor wordt naar een artikel in pubmed verwezen.

Wanneer zij zegt dat onderzoek uitwijst dat kinderen die geleerd hebben te luisteren naar hun behoeften, via het intuïtief eten, niet alleen koek en chips eten, maar juist gevarieerder, wordt dit verder niet onderbouwd. Evenmin wordt duidelijk gevarieerder dan wat of wie?

Buwalda adviseert  ouders om van eten een gedeelde verantwoordelijkheid te maken. “Jij bepaalt bijvoorbeeld het tijdstip en het aanbod, het kind kiest uit het aanbod waar hij biologisch gezien behoefte aan heeft en hoeveel.

Noot van de redactie:

Zoals in mijn samenvatting al enigszins doorklinkt, vind ik dit gezweef***
Ik mag toch doodvallen als ik tegen een kind ga zeggen: ”wat wil je buik?”
Een kind weet echt wel dat niet genoeg in je buik honger heet. En dat zijn buik geen zelfstandig opererend orgaan is met een mening.
Ook dat je eten niet goed of slecht mag noemen vind ik flauwekul op sterk water.
 Gekookte aardappelen zijn gezond, en friet is dat niet. Daarom eten we vaker gekookte aardappelen dan friet. Zo eenvoudig is het. en deze uitleg over intuïtief eten heeft mij niet duidelijk gemaakt wat daar mis mee is.

Lees het oorspronkelijke artikel over intuïtief eten op Nu.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *