Mogelijk verband tussen corona en hepatitis bij kinderen

Een opmerkelijk hoog aantal kinderen is de afgelopen maanden ziek geworden door hepatitis. Het betreft vooral kinderen in het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn maar liefst 73 gevallen gemeld. Maar ook in andere landen zoals de Verenigde Staten, Spanje en Ierland komen meer gevallen voor bij jonge kinderen dan gebruikelijk. Ze kregen maag- en darmklachten, of geelzucht. In het ziekenhuis werd dan vastgesteld dat het om hepatitis ging. Het ziekteverloop kan ernstig zijn, zes van de jonge patientjes had een levertransplantatie nodig.

Hepatitis is een ontsteking van de lever, met klachten als vermoeidheid, koorts, misselijkheid, geelzucht, diarree en buikpijn. Er zijn al verschillende varianten van bekend, te weten A, B, C, D en E. De verschillende soorten hebben verschillende oorzaken, het kan ontstaan door blootstelling aan bepaalde stoffen, of door een virus. In het laatste geval is het dan ook besmettelijk. De nu ontdekte vorm valt echter binnen geen enkele van de eerdere varianten. Het is daarom nog onduidelijk waar deze vorm van hepatitis vandaan komt.

Onduidelijkheid over de oorzaak van hepatitis variant

Inmiddels is al wel bekend dat de uitbraak niet te maken heeft met coronavaccins. Geen van de kinderen had dit vaccin namelijk gehad. Ze waren ook niet recent naar het buitenland geweest. De besmette kinderen hadden wel tegelijkertijd een ander virus onder de leden. Sommigen hadden corona, anderen een adenovirus, en weer anderen een regulier verkoudheidsvirus. Ook hier valt dus nog weinig uit op te maken. Of deze virussen mogelijkerwijs iets te maken hebben met deze nieuw ontdekte hepatitis variant wordt op dit moment wel onderzocht.

Vooralsnog is het dus een groot raadsel. De WHO vermoedt dat er de komende dagen nog meer besmettingen zullen worden ontdekt. Ze roepen alle landen op om het aantal gevallen van onverklaarbare hepatitis goed in de gaten te houden. En hopen ondertussen dat de oorzaak snel gevonden zal worden.

Bronnen: NOS

AD

Lees ook: NIPT-test wordt volgend jaar gratis

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *