Een zwangerschap verandert de hersenen van aanstaande moeders

De hersenfunctie van een vrouw verandert flink als ze zwanger is. Dit blijkt uit een onderzoek bij veertig zwangere vrouwen. De enorme hoeveelheid hormonen die tijdens een zwangerschap door het lichaam gaan zorgen daadwerkelijk voor veranderingen in de structuur van de hersenen. Dit zou de nesteldrang kunnen verklaren, die veel aanstaande moeders aan het eind van hun zwangerschap ervaren, maar de verandering in hersenfunctie zorgt ook voor de binding tussen moeder en kind.

Hersenfunctie kan jarenlang anders blijven

Waar veel veranderingen van de hersenfunctie na een jaar weer genormaliseerd zijn, blijven andere tientallen jaren bestaan. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de hersengebieden die betrokken zijn bij sociale aspecten en inlevingsvermogen beter gingen weren. Een gebied genaamd de cuneus, viel hierbij extra op, doordat het veel effectiever zijn werk leek te doen. Daarentegen nam in bepaalde delen van de hersenen de grijze stof juist af.

Minder grijze stof = meer nesteldrang

Het verminderen van de hoeveelheid grijze stof bleek samen te hangen met de hoeveelheid nesteldrang die de zwangere vrouw kreeg. De vrouwen gingen meer schoonmaken en legden minder sociale contacten. Tegelijk met de afname van grijze stof was er een toename van het hormoon oestradiol. Of er een verband is tussen dit hormoon en de hersenfunctie is niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt wel zo te zijn, concluderen de onderzoekers. Want hoewel ook stress en slaapgebrek zijn onderzocht, bleken die toch niet zoveel invloed op deze hersenfunctie te hebben,

Speelt veranderende hersenfunctie een rol in bindingsstoornis?

De toename van verbindingen in het zogenaamde default mode network, waar de cuneus ook deel van uitmaakt, blijkt verband te houden met de binding die de kersverse moeder met haar kindje heeft. Natuurlijk bevallen of met een keizersnede, en het al dan niet geven van borstvoeding, hadden maar weinig effect op de band tussen moeder en kind. Dit is een interessante uitslag, omdat met deze kennis wellicht ernstige moeder-kindbindingsstoornissen uiteindelijk verminderd zouden kunnen worden. Ook hopen de onderzoekers dat in de aangetoonde fysieke verandering van de hersenfunctie de oplossing ligt voor problemen als depressie en psychose.

Het artikel is te lezen op NRC

Lees ook op Baby en Kind:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *