De feestdagen, je kinderen en je scheiding. 

gescheiden gezin

Zijn de feestdagen altijd een feestje voor een gezin in scheiding?

Het is allemaal vreselijk leuk, die decembermaand: Sinterklaas en Kerst en oudejaar. Lachen en vrede op aarde en goede voornemens. Overal worden we ermee om de oren geslagen. 

Als je gezin uit elkaar ligt. 

Maar voor gezinnen die inmiddels niet meer samenleven, kunnen die feestdagen ook een heleboel geregel en gedoe met zich meebrengen. Om van spanning maar te zwijgen. Deze week stond er een artikel in het AD over een vader en moeder die de aanwezigheid van hun zoon met Sinterklaas voor de rechtbank uitvochten…. 
De vader wilde dat zijn zoon Sinterklaas kon vieren in zijn nieuwe samengestelde gezin. De moeder wilde dat de vader op zondag bij haar familie Sinterklaas met zijn zoon vierde. 

Het gaat in een gescheiden gezin niet om jou. 

Een belangrijke regel voor een gezin in scheiding is: onthoudt dat jij niet het belangrijkste bent. Het klinkt misschien heel naar, maar jij,papa of mama, bent niet belangrijk. Je kind is belangrijk. Dat kind moet harmonieus kunnen opgroeien. 

Je jokt soms een beetje…

Elke ouder zal nu direct zeggen: “O, maar het belang van mijn kind staat gewoon altijd op nummer een, hoor! Hij mag van mij gerust bij zijn vader/moeder kerst vieren. Alleen….” En dan komt de smoes. Het is zo ver, het is zo druk, het is zo dit en zo dat en zo zus en zo zo. En die zaken zijn allemaal best een beetje waar. Maar zijn ze waar genoeg om dwars te gaan liggen bij een van de december feestjes. Dat, lieve medemoeders, vraag ik me bij een gezin in scheiding wel eens af…Kijk maar eens naar de moeder uit het krantenartikel.

Een simpele vraag 

Wanneer er in jouw gezin gedoe is over de vraag, waar het kind (of de kinderen) met de feestdagen zijn en met wie, stel jezelf dan deze vraag: “Ben ik bereid dit feestje, dit jaar op te geven?” 
Wanneer je daar volmondig ja op kan zeggen, weet je zeker dat je bezwaren tegen de planning gegrond zijn. 

Denk verder dan het moment 

De eerste keer dat je alleen zit op bijvoorbeeld Kerstavond, is natuurlijk heel confronterend. Maar troost je: er komen nog heel erg veel kerstavonden. Door niet te kijken naar die dag/avond/weekend wordt het makkelijker, geloof me.  
En jij was niet zo belangrijk, weet je nog? De kids moeten naar hun andere ouder kunnen gaan, zonder dat ze hun moeder in tranen achterlaten. En dat … dat levert je echte winst op, later als die kinderen groot zijn. En ze zien, hoe jij je hebt ingezet. 

Maak er iets leuks van een gezin in scheiding is niet alleen maar negatief! 

Probeer de tijd in de feestdagen zonder kids, te zien als tijd waar je ook iets heel leuks in kan doen. 
Er zijn zo enorm veel leuke en soms ook nuttige dingen te bedenken. Nodig die vriendin uit die je een half jaar niet hebt gezien, omdat je nooit tijd hebt. En ga samen heerlijk naar de film (vast ook al heel lang geleden) Kijk of er in je woonplaats iets georganiseerd wordt voor dak en thuislozen of voor vluchtelingen en ga helpen. Biedt aan om de hond van de buurvrouw drie huizen verderop een heerlijke lange wandeling te geven…  
Zelf ook een leuke dag hebben, is het beste wat je jezelf, je kids en je ex kan geven

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *