Waarom een heerlijk babyhapje vaak tegen de muur wordt gesmeten

Een babyhapje dat zo zorgvuldig is klaargemaakt en direct tegen de muur belandt. Terwijl het niet veel eerder nog met smaak werd opgegeten. Hoe komt het dat je dreumes ineens een kritische eter wordt?

Volgens pedagoog en voedingsdeskundige Iris Vernooij is dit heel normaal. Als je kindje rond de anderhalf jaar is, komt hij of zij langzaamaan in de ‘nee’-fase. Ze krijgen een eigen willetje en dat wordt ook aan tafel geuit. Maar er gebeurt rond deze leeftijd nog meer waardoor het niet meer vanzelfsprekend is dat al het eten zomaar naar binnen gaat. Alle zintuigen worden nu gebruikt, en de dreumes wil zelf bepalen of iets interessant genoeg is om in de mond te stoppen.

Picky Eaters zijn ook te verklaren vanuit de evolutie. Een kind dat zichzelf kan voortbewegen kan op avontuur. En een kind op avontuur kan gevaarlijke dingen tegenkomen, en dus ook gevaarlijk eten. Om niet alles zomaar meer in je mond te stoppen kan simpelweg van levensbelang zijn.

Is een kritische eter een probleem?

Voor ouders kan het lastig zijn als je kind maar weinig eet. Maar ook het afnemen van de eetlust is een normaal verschijnsel. Na het eerste levensjaar groeit een kind minder snel en heeft dus ook minder behoefte aan eten. Er bestaan richtlijnen over wat een kind ongeveer hoort te eten op een bepaalde leeftijd. Het consultatiebureau kan hier advies in geven, maar het is ook belangrijk dat je als ouder kijkt waar jouw kindje behoefte aan heeft. Een druk kindje heeft nu eenmaal meer voeding nodig dan een rustig kindje.

Zolang jouw kind volgens zijn of haar curve blijft groeien hoef je je als ouder niet zoveel zorgen te maken. Pas als de groei of het gewicht achterblijven is het belangrijk om actie te ondernemen.

Komt het vanzelf weer goed?

Uiteindelijk komt het vaak rond zevenjarige leeftijd vanzelf weer goed. Het advies van Vernooij is om in de tussentijd je kinderen in alle rust te laten experimenteren met eten. Geef zelf het goede voorbeeld, eet mee. Dit geeft je kritische eter ook het vertrouwen dat het veilig is om iets op te eten en zal het ook aan meer voedingsmiddelen wennen. Vernooij voegt hier wel aan toe dat het niet verstandig is om bijvoorbeeld een beloning te geven als het bord leeg gegeten is. “Daardoor maak je het eten op zich een stuk minder interessant en gaat het alleen om wat er daarna komt.”

Voor ouders van slechte eters zijn er een aantal tips, die je kind ook nog de ruimte geven om zelf iets te bepalen. De ouder beslist wanneer en wat er gegeten wordt, het kind mag bepalen hoeveel en in welke volgorde. Ook kan het goed werken om het kind zelf bijvoorbeeld te laten kiezen tussen twee stukken fruit. Op deze leeftijd willen ze graag dingen voor het zeggen hebben en zullen dus ook sneller iets eten dat ze zelf hebben uitgezocht. Maar dat laatste geldt eigenlijk voor kinderen van alle leeftijden.

Bron: AD

Of lees verder op Baby en Kind: Vader van bij schietpartij Texas omgekomen meisje (10) zet stappen tegen wapenfabrikant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *