Een derde van zwangere vrouwen heeft angst om te bevallen: dit kan helpen 

We weten natuurlijk best dat iedereen wel enigszins opziet tegen de bevalling, maar dat een derde van de zwangere vrouwen bevallingsangst ervaart, dat vind ik persoonlijk best veel. 

 
Gelukkig is tegen bevallingsangst wel wat te doen. 

Volgens verloskundige en onderzoeker Irena Veringa, is het helemaal niet vreemd dat vrouwen bang zijn voor de bevalling. In principe zijn mensen voor 3 dingen bang: pijn, de dood, het onbekende. 
Nou , daar zit je met een bevalling middenin. Het doet pijn, en hoewel er in Nederland nauwelijks meer vrouwen in het kraambed sterven, is het niet gezegd dat het nooit gebeurt. En tenslotte een kind krijgen is een lifechanging event, je weet echt niet wat er gaat gebeuren… 

Irena Veringa is al 25 jaar verloskundige en onderzoeker, ze ziet dat bevallingsangst heel vaak genegeerd wordt door iedereen die met de bevalling te maken heeft, daar gaat het natuurlijk niet van over. 

Mindfullnes en bevallingsangst 

Irene Veringa onderzocht 140 vrouwen met bevallingsangst. Het blijkt dat vrouwen er lastig zelf over praten en als ze het doen, wordt hun angst vaak “ weggeredeneerd” er wordt verteld dat ze echt niet bang hoeven te zijn, maar dat neemt de angst niet weg… 

Het blijkt dat mindfulness trainingen vrouwen enorm helpen. In een notendop: het volledig bewust aanwezig zijn, baringspijn in het lichaam of angstige gedachten in de geest opmerken, maar hier geen oordeel over vellen er niet op reageren.” 

Irene raadt vrouwen wel aan om niet een mindfulness app op te zetten, maar vooral om hun angst te bespreken met een professional. 
Daarnaast hoopt ze dat verloskundigen en gynaecologen meer aandacht zullen besteden aan de bevallingsangst van vrouwen. Gewoon door ernaar te vragen en het niet weg te wuiven. 

van de redactie

Angst is een slechte raadsheer, dat is altijd zo en zeker als je moet bevallen. Gelukkig ben ik wel een beetje bang geweest, maar niet zo dat het me helemaal overspoelde.

Lees het hele verhaal op Nu.nl 

en lees op BabyenKind:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *