Aantal overleden kinderen in hete auto’s loopt weer op in VS, al elf dit jaar

Bij hitte je kind achterlaten in de auto is levensgevaarlijk. Toch gebeurt het nog veel te vaak, en zelfs steeds meer. In de Verenigde Staten zijn er de afgelopen 30 jaar zo’n 1000 kinderen omgekomen in een te hete auto. Dit jaar waren dat er al minimaal elf, waarvan gisteren een elf maanden oude baby.

De Amerikaanse organisatie Kids and Car Safetybenadrukt dat je niet te lichtzinnig moet denken over het achterlaten van je kind in de hete auto. “Denk niet dat het jouw kind niet kan overkomen” zeggen ze.

De afgelopen jaren waren de aantallen gedaald, dit had mede te maken met de lockdowns en andere maatregelen van de coronapandemie. De jaren daarvoor waren helaas recordjaren. In 2018 en 2019 stierven in het eerste half jaar respectievelijk 31 en 22 kinderen in een te hete auto. Experts vrezen echter, dat dit jaar het aantal doden op zou kunnen lopen tot 50 kinderen.

Bij hitte je kind achterlaten in de auto kan iedereen overkomen

Er wordt snel geoordeeld als een ouder een kind in de auto heeft achtergelaten. De ouders worden weggezet als cirmineel en overantwoordelijk. Volgens een woordvoerder van Kids and Car Safety is dit onterecht. Nederlandse hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is het hier mee eens. Het kan iedereen overkomen, Ook lieve en zorgzame ouders.

Dit soort ongelukken gebeuren vaak als er van de routine afgeweken moet worden. Bijvoorbeeld als een moeder haar kind op dinsdag ineens naar de crèche moet brengen terwijl de vader dat normaal gesproken doet. Op dat moment moeten de hersenen een nieuw plan maken. Als je daarbij gestresst of oververmoeid bent kan het zomaar gebeuren dat je delen van dat nieuwe plan vergeet. Zoals bijvoorbeeld dat je kind nog in de auto zit.

Veroordeling

Toch is de helft van de ouders van de overleden kinderen wel veroordeelt, meestal voor nalatigheid. Directeur Ambert Rollins zegt dat dit weinig zin heeft en zelfs het tegenovergestelde effect heeft. Andere ouders kunnen zich hierdoor veiliger gaan voelen. De veroordeelde ouders zijn in hun ogen criminelen en zij zien zichzelf niet als crimineel.

Redactioneel commentaar

Dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten heb ik zelf ervaren toen mijn oudste nog een baby was. We waren met haar onderweg op een hete dag in een auto zonder airconditioning. Op een gegeven moment zag ik haar snel suffer en slapper worden en zijn we direct gestopt. Het was een beangstigende ervaring die goed afliep, maar ik moet er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als ik er niet bij was geweest of het niet had gemerkt. Het gaat echt sneller dan je denkt.

Gebruikte bronnen voor dit artikel van rtlnieuws:

artikel 1

artikel 2

Lees verder op Babyenkind: Kinderopvanglocaties op veel plaatsen dicht vanwege hitte

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *