Vakantie en de talen knobbel van dochterlief

talen knobbel

vakantie, ze zeggen het is goed voor je talen en zo ontwikkel je een talen knobbel. Bij dochterlief heb ik daar wel aan getwijfeld

Ze was drie, mijn kleine blonde hummel en we lagen, pa, ma en kind heerlijk op het grasveld van het zwembadje van de camping Municipal. Campings Municipal zijn gemeentelijk campings, met zeg maar alles d’r op en d’r an, ze zijn schoonAls je op zoek bent naar kindvriendelijke campings in Frankrijk beslist een goede keuze. Maar ze zijn niet luxe.

Het fijne van zo’n camping ( en zo’n zwembad ) is dat het er niet idioot groot en druk is.
Je kan je peuter gewoon in het oog houden zonder er steeds boven op te hoeven zitten. Voor zo’n peuter ook lekker.

van de talen: het Frans

Dus zo lagen we  knus op dat grasveldje te niksen, tot mijn kleine blonde hummel op me kwam afgemarcheerd. “Mama”, sprak ze, diep verontwaardigd. “Dat kindje praat raar tegen me”.  “Dat kindje praat niet raar, lieve schat”, zei ik. “dat kindje praat Frans”

“Ik vind het maar flauwekul”, antwoorde dochter. En weigerde nog met het kindje te spelen.

en het Engels…

Acht jaar later, kampeerden we in Engeland. Wild kamperen ( nou ja wild ) in de New Forest. Dochterlief sloot vriendschap met een Engels meisje. Dat ene jaar Engelse taal wat ze er inmiddels op had zitten, had  kennelijk wonderen gedaan, voor haar talenknobbel…
Helaas, na drie dagen verscheen er nog een Engels meisje, en moest dochterlief het afleggen tegen twee Engels sprekenden.

“Zo jammer”, zei de moeder van het Engelse vriendinnetje. “Dat nieuwe kind zegt geen woord. Met jouw dochter ” I could have a decent conversation”. “Kom op, ” zei ik, “het kind spreekt misschien honderd woorden Engels…..” De moeder hield vol dat ze met mijn dochter heel wat afgekletst en gelachen had. En uit wat ze vertelde, kon ik inderdaad opmaken dat het zo was.

zo spreek je – zonder talen knobbel -alle talen

In latere jaren, leerde ik hoe ze het deed: Ze stortte zich vol overgave en zonder enkele gene in een gesprek. Alle talen die ze tot haar beschikking had, handen, voeten en mimiek. Geen talen knobbel, wel veel gevoel..
En dat vinden mensen zo leuk, dat ze er alles aan zullen doen je te begrijpen. En er op hun beurt voor te zorgen dat jij hen begrijpt.

1 antwoord
  1. withkidsontheroad zegt:

    Zo leuk dat het nog eens benadrukt wordt dat kinderen echt wel leren van op vakantie gaan. Reizen betekent voor onze kinderen zéker alle hens aan dek om je verstaanbaar te maken. En dat loont. Niet dat ze perfet Engels spreken, maar wel voldoende om zich uit de slag te trekken en vooral: ze leren communiceren. Ideaal! Leuke blog!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *