Zakdoekje leggen; hatsjoeh!

goed onderwijs

Wat heeft een verkouden juf met goed onderwijs te maken?

Zakdoekje leggen, niemand zeggen
Kukeleku zo kraait de haan
Twee paar schoenen heb ik aangedaan
Één van stof en één van leer
Hier leg ik mijn zakdoekje neer

Vlak voor de voorjaarsvakantie doe ik een spel-les met mijn kleuters. Dit keer zitten er ‘maar’ 20 kinderen in de kring, mijn andere 5 kinderen zijn ziek thuis. En ook ik werk op halve kracht, ik ben namelijk verkouden; ik hoest en proest alles bij elkaar. Ziekmelden is geen optie, er zijn simpel weg geen invalleerkrachten; het lerarentekort is nu!

Juf ziek; kinderen vrij

Het is de afgelopen weken volop in het nieuws geweest, juf ziek; kinderen vrij! Misschien heeft jouw zoon of dochter ook al een snipperdagje gehad, omdat zijn of haar leerkracht ziek was? Ook is er een aftrap gedaan voor de vierdaagse lesweek. En ik ken scholen waar onderwijsassistenten voor langere periodes voor de klas staan. Met alle respect, maar wat doen deze maatregelen allemaal met de kwaliteit van het onderwijs? Goed onderwijs is in Nederland een recht, maar als het zo doorgaat, er niets verandert in het onderwijsbeleid, is er in 2025 een tekort aan 10.000 (!) leerkrachten. Een simpele rekensom leert ons dat dan gemiddeld 250.000 kinderen geen onderwijs kunnen krijgen.

15 maart…onderwijsland legt het werk opnieuw neer

Op 15 maart wordt in onderwijsland opnieuw het werk neergelegd. Dit keer niet alleen door onderwijzers uit het primair onderwijs, maar ook door leerkrachten uit het voortgezet-, middelbaar- en hoger onderwijs. Ik staak mee om mijn zorgen te uiten over het lerarentekort, het ontbreken van mannelijke collega’s, het aantrekkelijk maken van ons prachtige beroep. Onze werkomstandigheden, met iedere dag de verantwoordelijkheid voor 25 tot 30 kinderen, weinig pauzes, slechte sanitaire voorzieningen en lage budgetten voor lesmaterialen zijn rampzalig te noemen. Toch zijn er iedere dag zoveel mooie momenten wat dit allemaal goed maakt. Ik denk aan die kleuter die als vluchteling mijn kleuterklas binnenkwam, geen woord Nederlands sprak maar na een aantal maanden zich prima verstaanbaar kon maken. En aan al die mooie kleurplaten en tekeningen die ik als blijk van waardering van mijn kleuters krijg. Hopelijk ontdekken zij-instromers en studenten ook ons prachtige vak en kunnen we de liefde voor dit vak doorzetten en samen zorgen voor goed onderwijs.

goed onderwijs

Zakdoekje leggen…

Zakdoekje leggen, niemand zeggen….. Deze donderdag voor de vakantie pak ik stiekem mijn zakdoek, zeg ik niemand hoe belabberd ik mij eigenlijk voel, slik wat aspirines en ziek ik wel uit in de voorjaarsvakantie, zo doen juffen dat….

lees ook eens : luizenmoeders

 

5 antwoorden
 1. Simone zegt:

  In vind het verschrikkelijk als ik erover nadenk. Want ziekmelden kan niet… ziek is ziek. Voor mij dan. Je blijft niet voor een scheet thuis toch?

  Beantwoorden
 2. Malou Rouwhof-Beld zegt:

  Wat erg dat dat zo moet zeg… Ziek is ziek, lijkt me toch! Mijn dochter had laatst een gepensioneerde leerkracht voor de klas staan, omdat ze verder niet aan vervangers kunnen komen.

  Beantwoorden
 3. Laura | I scream beauty zegt:

  Heel herkenbaar, ik ben juf van groep 2. Ik was laatst ook ziek (ik kon ook gewoon écht niet werken), maar er was geen inval beschikbaar. En je voelt je al zo vervelend als je thuis zit..

  Beantwoorden
 4. Saskia zegt:

  het is gewoon te belachelijk voor woorden dat in een land als NL het zo slecht gaat met onderwijs. Misschien eens wat minder geld naar naar het buitenland of zo…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *