Veilig en kneuterig

lagere school

Al die kindjes die zomaar ineens elke dag thuis waren, van de ene op de andere dag. Ze mochten en konden voor even niet meer naar de lagere school.

Voor veel van hen is die school hun veilige plek. Een plek waar ze even uit huis zijn en kunnen schuilen onder de veilige vleugels van de juf of de meester. Gelukkig is thuis voor heel veel kinderen hun veilige haven, zoals het zou moeten zijn. Maar gezien de lengte van de wachtlijsten en de complexiteit in de jeugdzorg weten we allemaal dat er nog veel onzichtbaar verdriet en verscholen leed is. En dat het nog te vaak verstopt blijft achter die voordeur. Het aantal meldingen van kindermishandeling was hetzelfde gebleven in deze corona tijd las ik vandaag ergens.

Niemand is perfect

Wij waren en zijn niet de perfecte ouders, verre van dat. Maar als ik de schrijnende verhalen van ouders en jeugdzorg medewerkers lees, knijpt mijn moederhart samen.

Mijn eigen lagere school

Gister fietste ik bij toeval langs mijn oude lagere school. Langs dat lokaal waar ik leerde lezen en schrijven. Langs de klas van meneer Riteco, die ik nog weleens tegenkom en die nog steeds weet wie ik ben. Met meneer Lamers van groep 5 mocht je mee varen als jouw verhaal in de schoolkrant kwam. Ik was heel vaak onderdeel van het groepje dat mee mocht op die boot. Ik schreef toen al graag, ik ben alleen heel erg lang vergeten dat ik dat zo leuk vond.

Samen lol maken

Na een poosje legden we altijd ergens aan om een potje te voetballen met zijn allen. Vraag me niet waar dat precies was, ik heb echt geen idee, maar het was altijd zalig. De wereld is zoveel complexer geworden sinds die tijd, zo voelt het voor mij wel in ieder geval.

Warme herinneringen aan mijn lagere school

Het riep zoveel herinneringen op, dat oude schoolgebouw. Herinneringen aan schoolkamp, aan vriendinnetjes, aan de gezamenlijke moestuin en de kneuterigheid en veiligheid van die kleine school die zo heerlijk vertrouwd was.

Zorgeloos

Als ik ooit nog eens iets zou mogen wensen dan zou dat het zijn. Een zorgeloze jeugd voor elk kind ongeacht wat dan ook. Het volwassen leven is tenslotte al uitdagend genoeg.

Meer lezen van mij? cynthiapoen.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *