Hoe vertelden wij het ‘grote geheim van Sinterklaas’

sinterklaas

Vol verwachting klopt ons hart. De leukste tijd van het jaar is weer aangebroken. Ik vind Sinterklaas namelijk een erg leuk en gezellig feest om samen met mijn kinderen te vieren.
Mijn kinderen zaten alweer vol spanning klaar voor het Sinterklaasjournaal. Zouden ze al onderweg zijn naar Nederland.
Het grappige was, dat mijn tiener nog het meest zenuwachtig deed van mijn drie kinderen. Mijn 6 jarige vroeg wel of hij mocht kijken, toen hij uit school kwam, maar de tiener was het meest enthousiast. Misschien wel juist omdat ze nu het grote geheim van Sinterklaas kent?

Hoe ik erg zelf achter kwam dat Sinterklaas niet bestaat.

Ik kan me nog herinneren dat mijn vader mij vertelde dat Sinterklaas niet bestond. Ik was 9 en zat voor het tweede jaar in groep vijf. Als ik de vraag stelde, kreeg ik altijd van mijn ouder terug “wat denk je zelf”. Waardoor ik het nog best lang vol hield dat hij wel bestond. Tot op een dag ik toch wat meer mijn twijfels uitsprak en mijn ouders het verhaal uitlegde. Ik vond het eigenlijk wel grappig en leuk dat ik het nu wist en mijn broertje nog niet. Leuk dat ik het nu mocht mee spelen. Ook daarna toen ik stage liep op de basisschool en in de kinderopvang werkte genoot ik altijd erg van de Sinterklaas tijd. Pepernoten bakken, pietengym en andere leuke Sinterklaas activiteiten. Ik kan daar erg van genieten.

Hoe vertelden wij het grote geheim van Sinterklaas?

Des te leuker vond ik het toen ik zelf kinderen kreeg. Samen naar de intocht, blije koppies als de ’s ochtends kijken wat er in hun schoen zit. Stiekem cadeautjes kopen en verstoppen in de hoop dat ze mij niet horen rommelen met inpakken ’s avonds. Ik geniet erg van deze leuke tijd.
Toen mijn dochter in groep 5 zat, kwam ze een keer thuis met het verhaal dat vriendinnetje A zei dat Sinterklaas gewoon een man die die verkleed is. Op de vraag of ze dat geloofde, antwoorde ze heel stellig ‘Nee, A liegt wel vaker’. Voor ons rede om dat jaar haar nog even lekker in de waan te laten en samen met haar broertje nog leuk en Sinterklaasfeest mee te vieren.
Toen ze 9 jaar was en in groep 6 zat, besloten mijn man en ik dat ze het grote geheim nu toch maar moest weten. Ook omdat ze op school lootjes zouden trekken en een surprise mocht maken.
Op een vrijdagmiddag, terwijl haar broertje niet thuis was, heeft mijn man het haar vertelt. En eigenlijk reageerde ze heel ontspannen. Ze vond het net als ik destijds, wel leuk dat ze het nu weet. En de deed fanatiek mee om alles geheim te houden voor haar twee jongere broertjes.

Inmiddels zijn we een jaar verder en doet ze dus nog steeds lekker enthousiast mee met haar broertjes. En af en toe knipogen we even naar elkaar als we een bekende acteur voorbij zien komen in het Sinterklaasjournaal. En smoezen we samen wat over cadeautjes voor haar broertjes.
Met een fijn gevoel ga ik ook deze Sinterklaas periode weer tegemoet.

Leuk he, de blogs van mama Jezz lees ook: soepele schoolrun
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *