Knutselen we nog voor Vaderdag ?????

knutselen voor vaderdag

Dat vroeg een groepje moeders zich laatst af. Je hoort zoveel over scholen waar ze maar ophouden met knutselen voor vaderdag.
Ik meende dat te herkennen, want ik had ook al wat blogs langs zien komen, met hoe lastig een dag als Vaderdag kan zijn.
Toen ik echter het wereldwijde web op ging om deze kwestie eens te onderzoeken, kwam ik geen enkel bericht tegen dat er op zou duiden dat scholen Vaderdag liever zouden afschaffen. Of klachten dat er op scholen niet meer geknutseld wordt voor Vaderdag.

Mocht het zo zijn , dat het gewoon de kranten niet haalt en het Vaderdag-knutselen een stille dood aan het sterven is, dan hoor ik dat graag….

Voor een kei van een vader

Voorlopig lijkt het er op dat deze dag nog springlevend is.
En terecht.
Vaders zijn reuze fijne mensen ( over het algemeen ) en ze mogen best eens in het zonnetje gezet worden met een grote kei, waarop staat : voor een kei van een vader!

Voor zover ik het begrijp is het argument tegen op school knutselen voor Vaderdag dat het aantal gezinnen met vader-moeder-kindjes steeds kleiner wordt. En daarmee wordt het moeilijk om iets voor Vaderdag te knutselen…

Natuurlijk moet je knutselen  voor vaderdag

Aan dat soort redenaties heb ik nu gewoon domweg een hekel! Mag ik even ongegeneerd mijn ongezouten mening geven ?( indien het antwoord NEE is, gewoon niet verder lezen )
Een ingewikkelde situatie los je niet op met hem negeren. Integendeel. Daar maak je hem nog ingewikkelder mee.
Scholen die overwegen het Vaderdag knutselen af te schaffen, zijn scholen die hun kop in het zand steken. En tenzij je een struisvogel bent, heb je daar niks aan.

Het onderschat op de meest gruwelijke wijze het probleemoplossend vermogen van kinderen. Kinderen zijn zeer goed n staat een ingewikkelde situatie op te lossen. Mijn dochter bijvoorbeeld beschilderde twee keien. Een voor de ene vader en een voor de andere vader. ( zo duidde ze zo ook altijd aan. Mijn ene vader en mijn andere vader)
De dochter van een vriendin van mij maakte iets voor opa. Die was toch een beetje hun vader. In een ander gezin maakte het kind iets voor de moeder. Die was tenslotte mama en papa tegelijk…

Zulke gesprekken bieden de leerkracht ook een mooie gelegenheid op volstrekt natuurlijke wijze met een leerling te praten over hoe die zijn/haar gezinssituatie beleeft. Kan misschien nog eens van pas komen…in geval van je weet-maar-nooit.

Kortom: laten we vooral het Vaderdag knutselen in ere houden. Compleet met beschilderde keien , gekleide asbakken en papieren stropdassen.

 

lees ook : Vaderdag

 

 

12 antwoorden
 1. Lodi zegt:

  Persoonlijk vind ik het super leuk wanneer de kinderen iets knutselen. Het is nu voor het laatst want vanaf volgend jaar ( groep 6) is het afgelopen, maar de jongste had nu voor mijn vader een versierd potje met toffee’s voor de tofste papa. Ik vind dat dus echt super leuk.

  Beantwoorden
 2. Eva zegt:

  Ik vind het zo’n gezeur. Waarom niks voor papa en wel voor mama? Hier hebben de meiden allebei iets moois gemaakt voor vaderdag

  Beantwoorden
 3. Rory zegt:

  Good point. Bij mijn dochtertje op school wordt veel geknutseld. En ik vind het onzin als er onderscheid zou worden gemaakt. Sommige gezinnen bestaan uit twee vaders. Waarbij er een misschien meer de moederrol heeft. Of anders. Bij samengestelde gezinnen zijn er ook twee vaders. Maar who cares. Als het kind er geen probleem van maakt (zoals ik lees in je artikel) waarom dan de school wel?

  Beantwoorden
 4. An zegt:

  Is volgesn mij een gewoonte die in stand moet gehouden worden. Kinderen zijn vaak op trots op hun knutselwerk. De mijne vonden het ook altijd leuk om het enkele dagen ergens te verstoppen.

  Beantwoorden
 5. Kaat Krabbel zegt:

  Bij ons op school wordt er niet geknutseld voor moeder- en vaderdag.
  Ik moest even aan het idee wennen maar ik snap de gedachtengang op zich wel.
  Morgen is er een feest op school waarbij de kinderen alle ouders/verzorgers in het zonnetje zetten met een cadeau wat ze zelf hebben gemaakt.
  Dus of je nou geen vader hebt, twee moeders of welke samenstelling dan ook elk kind kan geven aan zijn/haar ouder wat passend is.

  Eerlijk? ik vond het zelf geknutselde cadeau wel een gemis. Mijn man heeft wel samen met onze zoon een cadeau gekocht maar die denkt er niet aan om wat leuks te knutselen.
  Ik heb echter wel een koffiebeker laten beschilderen voor hem 😉

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *