Hoe versterk je zelfvertrouwen in groep 3

zelfvertrouwen in groep 3

zelfvertrouwen in groep 3 lijkt het ineens te verdwijnen

Je kind ging altijd vrolijk en vol zelfvertrouwen naar school, en ineens in groep 3 merk je tot je grote schrik dat je onbezorgde kleuter verandert in een tobbende 3de groeper, die je zorgelijk vertelt dat alle andere kinderen beter zijn in…..( zeg het maar ) dan hij.
Daar hoef je dus echt niet van te schrikken. Op deze leeftijd gaan kinderen ineens om zich heen kijken. Hun wereld wordt letterlijk ruimer. Ze zijn nu in staat zichzelf te vergelijken met andere kinderen. En ja, die vergelijking valt natuurlijk niet altijd in hun voordeel uit.
En dat is best lastig voor onze zesjarigen, want ze willen er dolgraag “bijhoren” en tja, gaat dat wel lukken als jij niet zo goed kan…..als de rest.
Als ouder kan je je kind niet zijn zorgen ontnemen, maar je kan je kind wel helpen!

Drie tips om je kind te helpen zelfvertrouwen in groep 3 te ontwikkelen

 Wees reëel

Je kind vertellen dat er in hem een Messi, een Mozart of een Picasso schuilt, is hoogstwaarschijnlijk niet waar, en dat weet je kind ook wel. Doe dat dus niet!
Dat is een aspect van niet reëel zijn. Een ander is, dat je de zaak onbelangrijk maakt:
Wat hindert het dat Pietje beter kan tekenen dan jij?? Je kind vindt dat dat hindert, dus dat is een opmerking waar hij helemaal niks aan heeft.
Wat je wel kan doen is zeggen: Piet heeft misschien langer geoefend. Of “Ja , hij kan mooier tekenen dan jij, maar jij kan mooier schrijven.  Niet iedereen kan alles!”

 Vraag door!

Als je kind dingen zegt als: iedereen kan beter lezen dan ik, kan het inderdaad zo zijn dat je kind achter loopt en extra hulp nodig heeft. Dus vraag in zo’n geval door en ga naar de juf.
Als je kind vaak begint te zeggen dat een ( of alle ) kinderen in de klas mooier zijn dan hij, dan kan daar een veel diepere onzekerheid onderliggen.
Goede doorvraag vragen zijn : hoe merk je dat , waar zie je dat aan, gebeurt dat vaker?

Let op je woorden!!

Moedig je kind nooit aan door te vertellen dat andere kinderen wel: kunnen fietsen, hun tafel diploma al hebben, de hoofdrol spelen in de weeksluiting. Je denkt nu waarschijnlijk: dat doe ik nooit! Maar let maar eens goed op, hoe vaak en hoe makkelijk je andere kinderen ter sprake brengt

Lees verder  Wanneer is mijn kind toe aan groep 3

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *