Bevalling inleiden

bevalling inleiden

de bevalling inleiden: waarom en hoezo

Er zijn een heleboel redenen te bedenken waarom een bevalling kan worden ingeleid.
In principe komt het er op neer dat de gynaecoloog reden heeft om aan te nemen dat je baby beter buiten de baarmoeder kan verder groeien dan erin.

Bevalling inleiden: waarom?

  • omdat je over tijd bent; 
  • je vliezen langdurig gebroken zijn;
  • je pre-eclampsie of HELLP-syndroom hebt;
  • je last hebt van zwangerschapsdiabetes.
  • je last hebt van hoge bloeddruk
  • je baby te klein is of niet meer wil groeien

Er zijn natuurlijk nog meer redenen te bedenken: maar dit zijn wel de meest voorkomende

Het verschil tussen natuurlijke bevallen en een ingeleide bevalling:


Er zijn twee hele grote verschillen tussen een ingeleide bevalling en een thuis bevalling.
Je zou ook kunnen zeggen, er is maar een verschil: bij een bevalling inleiden zijn er minder mogelijkheden te bevallen zoals jij dat wil.

Geen keuze van plek.

Een bevalling inleiden is geen kleinigheid en mag alleen gebeuren onder toezicht van een gynaecoloog. Gynaecologen hebben niet de gewoonte om bij jou aan huis te komen… Wanneer je moet worden ingeleid, betekent dat dus altijd automatisch dat je naar het ziekenhuis moet

Geen bewegingsvrijheid meer

Wanneer je weeën stimulerende medicijnen krijgt wil het ziekenhuis van minuut tot minuut kunnen volgen wat de conditie je baby en van jou is.  En dus hang je aan een CTG scan. Tijdens de bevalling wordt hier bijna altijd een schedelelektrode voor gebruikt, die de vagina op het hoofdje van de baby wordt gezet ( hier voel je niks van en je baby ook niet). De weeën worden bijgehouden met  een drukmeter die met een band op je  buik bevestigd wordt. Of die voorzichtig in de baarmoeder geschoven wordt. Een infuuspomp zorgt ervoor dat je de benodigde medicijnen en voldoende vocht binnen krijgt. Je begrijpt het al: vrij rondlopen is er niet meer bij!


Wanneer kan een bevalling ingeleid worden?

Je kan niet naar het ziekenhuis lopen op een bed gaan liggen en zeggen: “Bevalling inleiden, graag!” Of nou ja, je kan natuurlijk om een keizersnee vragen. Zonder grappen te maken, je kan pas ingeleid worden als je baarmoedermond rijp is. Is je baarmoedermond dat niet, dan moet je eerst “primen”. Dat komt van het Engelse: to prime. Voorbereiden

Rijpe baarmoedermond:

Om de bevalling in te kunnen leiden, moet de baarmoedermond dus rijp zijn. Dat wil zeggen dat je ongeveer twee centimeter ontsluiting moet hebben. In de periode daarvoor is de baarmoeder mond nog te stevig.

Persoonlijke ervaring:

Bij mijn oudste ben ik ingeleid: ik vond het eerlijk gezegd geen prettige ervaring… Mijn tip is, zorg dat je, als jij ook ingeleid moet worden, twee mensen bij je hebt. Het is namelijk ook zwaar voor de papa-to-be…
En twee mensen hijsen je makkelijker overeind als je wil zitten dan eentje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *