Scheiden en zwanger zijn

scheiden en zwanger

Scheiden en zwanger zijn :Alsof scheiden nog niet lastig genoeg is, wordt het allemaal nog iets complexer als de vrouw zwanger is van het eerste kindje. Het fijne gevoel van het uitzicht op een kindje wordt afgewisseld met emoties die gepaard gaan met de scheiding. In deze periode is het daarom verstandig om alle feiten op een rijtje te hebben.

Misschien bleek tijdens de zwangerschap dat het huwelijk van de (toekomstige) ouders er niet erg goed uitziet. Of misschien was de beslissing om te gaan scheiden net gemaakt toen bleek dat de vrouw zwanger was. Hoe het ook gegaan is, feit is dat jullie in een moeilijke situatie zitten: jullie zijn zwanger, maar willen scheiden. Wat betekent dit voor het ongeboren kind? Een aantal scenario’s.

Bevallen na de scheiding

De wet stelt dat een kind dat binnen een huwelijk geboren wordt, automatisch de echtgenoot als wettelijke vader heeft. Deze regeling wordt na de scheiding opgeheven: een kind dat tijdens het huwelijk is ontstaan maar pas na de echtscheiding geboren wordt, heeft de ex-man niet als wettelijke vader. De ex-man kan het kind in dit geval wel erkennen. Met deze erkenning heeft de man een juridische band met het kind, heeft hij een onderhoudsplicht en is hij een wettelijke erfgenaam (en andersom). De erkenning geeft de vader nog geen ouderlijk gezag. De rol als wettelijke vertegenwoordiger moet hij op een andere manier aanvragen.

Moeder hertrouwt

Als de moeder hertrouwt, dan is haar nieuwe partner dus wettelijk gezien automatisch de vader van het kind. Als de ex-man het kind wil erkennen, dan zal hij dit met een echtscheidingsadvocaat via de rechter moeten regelen.

Bevallen voor de scheiding

Bij scheiden en zwanger zijn, moet je met het volgende rekning houden als het gaat om de positie van de vader. Is het kind geboren voordat de echtscheiding rond is? Dan is de (toekomstige) ex-man wel degelijk de wettelijke vader van het kind. Dit betekent dat hij automatisch ouderlijk gezag over het kind heeft, evenals een onderhoudsplicht. Als het kind voornamelijk bij de moeder gaat wonen, zal deze financiële verantwoordelijk in de vorm van kinderalimentatie afgehandeld worden. Jullie zullen hier in principe samen afspraken over moeten maken.

Vader ontkent kind

Zowel de vader, de moeder, als het kind, kan het vaderschap ontkennen via een juridische procedure. Dit kan alleen als blijkt dat de wettelijke vader niet de biologische vader van het kind is. Als de toekomstig ex-man denkt dat het kind biologisch gezien niet van hem is, dan kan hij voor deze procedure een advocaat inschakelen. Anderzijds, als de moeder bijvoorbeeld hertrouwd is, dan kan haar nieuwe partner het vaderschap ontkennen omdat het kind biologisch gezien van haar ex-man is. Echter, de ex-man kan in dit geval het vaderschap van de nieuwe partner van zijn ex-vrouw niet ontkennen.

Alimentatie

Volgens de wet is de verwekker van het kind, i.e. de biologische vader, verplicht om in financieel onderhoud van het kind te voorzien totdat hij of zij 21 jaar is. Als de biologische vader het kind dat geboren is na de scheiding erkent is dit een simpele kwestie, maar als hij weigert het kind te erkennen wordt het iets complexer. Er zal in dit geval via de rechter aangetoond moeten worden dat de ex-man de biologische vader is van het kindje.

Een scheiding is vaak een emotionele achtbaan. Scheiden en zwanger zijn kan voor nog veel meer stres zorgen, wanneer je je dan ook nog druk moet maken over de erkenning en alimentatie van je ongeboren kind. Als je samen goede afspraken kunt maken, ook betreft het ouderschapsplan, is het eenvoudig om de scheiding in gang te zetten. Het is zelfs mogelijk om online te scheiden, dit is goedkoper en sneller. Mocht het maken van afspraken moeizaam gaan schakel dan de hulp in van deskundige, zodat je rustig de zwangerschap door kunt komen en voor het (ongeboren) kindje de beste afspraken worden gemaakt. De gezondheid en het belang van jullie kind staat immers voorop. Kortom scheiden en zwanger zijn, dat kan samen gaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *