De school van de magische dieren; het gatenmysterie

school van de magische dieren

De kaft van school van de magische dieren; het gatenmysterie nodigt enorm uit tot lezen en er is – bij ons – direct zin om in het verhaal te duiken.

Het verhaal zelf over mysterieuze, onzichtbare dieren is geweldig! Dieren die alleen zichtbaar zijn voor de eigenaar van het dier en die ook alleen verstaanbaar is voor hem of haar. Welk kind kan zich niet helemaal verliezen in zo’n fantasiewereld. 

veel lagen in de school van de magische dieren

Het mooie van dit boek vind ik zijn alle verschillende lagen waaruit het is opgebouwd. Allereerst het verhaal over de kinderen, hun dagelijkse gang naar een bijzondere school en hun magische dier: een maatje die de kinderen helpt, zelfvertrouwen geeft, aanmoedigt om het goede te doen en open te zijn naar anderen.

Het wordt op een prachtige manier geschetst en is verre van doorsnee, alles wat aanspreekt en bijzonder is speelt hierin een rol. Een schooljuf die alles behalve gewoontjes is, een school in een oude villa met aan beide zijden torens (wel wat anders dan een standaard school), een magische dierenwinkel waarvan niemand weet waar die precies is.  En dan de hele ontwikkeling rondom de schoolmusical; iets wat elk kind zal aanspreken. Wie krijgt welke rol, durf ik het wel, waar ben ik goed in? En mag ik er ook zijn als ik ergens anders goed in ben, als ik niet de hoofdrol in het stuk mag of kan spelen?

de rode draad

Dan is er het de rode draad van het mysterie, de gaten die ontstaan zonder duidelijke aanwijzing. Het is een spanning die door het hele boek heen mooi wordt vastgehouden. Wat veroozaakt die gaten en komt het uiteindelijk allemaal goed? Zal de school gered worden ? Of stort de school in als gevolg van het graven van al die mysterieuze gaten die de fundering van de school ernstig in gevaar brengen?

alle thema´s van het leven

En dan als laatste de diepere betekenis, in mijn ogen, die aan `school van de magische dieren`diepte geeft. Die ontzettend knap is vertelt en vast voor iedereen herkenbaar is. Alle thema’s van het leven worden beschreven. De mooie vriendschappen tussen de kinderen en hun magische dier. Een maatje om altijd bij te zijn, je aan vast te houden. Dat is toch iets waar elk kind, elk mens, naar verlangd. Dan is er ook nog de worsteling met emoties zoals heimwee en gemis, geliefd willen zijn.

Alle thema’s van de kwetsbaarheid van het leven en die horen bij opgroeien komen voorbij. Eenzaamheid, er niet bij horen, ontdekken wie je eigenlijk bent van binnen. En dat je goed bent zoals je bent.

Naast het verhaal van school van de magische dieren en het mysterie van de gaten, zijn de lessen die erin zitten voor elk opgroeiend kind kostbaar en ongetwijfeld herkenbaar. Kwetsbaar mogen zijn en het feit dat die kwetsbaarheid op elke leeftijd voorkomt. Ook bijvoorbeeld als je oud bent want elk mens maakt fouten en dat is oké. Wat mij betreft een serieuze aanrader om samen met je kind te lezen. Ik wed dat het veel gespreksstof oplevert. Soms is zo’ eerste aanzet als een verhaal of een gebeurtenis in een boek fijn om onzekerheden te benoemen en uit te spreken.

Wij kunnen niet wachten om aan het volgende deel te beginnen want naast alle prachtige lessen is het ook vooral zalig en mysterieus leeswerk!

meer lezen van cynthia poen ? kijk op Cynthia Poen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *