Fietsen slecht voor spermaproductie

spermaproductie

Het lijkt er op dat veel fietsen niet goed is voor de spermaproductie, lees mee.

een onderzoek naar spermaproductie

Onderzoekers aan de UCLA School of Nursing hebben  ontdekt dat mannelijke  fietsers, die heel veel fietsen, last kunnen hebben van hormoon schommelingen. En deze hormoonschommelingen kunnen hun spermaproductie beiinvloeden beïnvloeden.
De studie ¨Reproductive Hormones and Interleukin-6 in Serious Leisure Male Athletes”( Reproductieve hormonen en Interleukin-6 bij serieuze vrijetijdsatleten) werd gepubliceerd in het  “European Journal of Applied Physiology”. We kunnen stellen dat we te maken hebben met een degelijk onderzoek.

Is sport altijd gezond?

Tot dit moment is er enorm veel onderzoek gedaan naar het positieve effect van sportief gedrag op de gezondheid.  We weten het ook allemaal: hup van die bank af en in  beweging komen!  Het is ook bewezen dat gemiddeld sporten kan leiden tot verbeterde cardiovasculaire en metabolische functies. En  dat kan zorgen voor gewichtsverlies. Maar nu hebben deze onderzoeken ook aangetoond dat extreme levels van sporten een negatieve invloed hebben op het neuro-endocriene -systeem. Met andere woorden: je hormonen stelsel !

Weinig vruchtbaarheidsonderzoek bij mannen

Het meeste onderzoek op het terrein van vruchtbaarheid en hormonen  is gedaan bij vrouwelijke atleten. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan om het effect bij mannelijke atleten te onderzoeken.The UCLA studie  onderzoekt het verband tussen de intensiteit van de training en het circulatieniveau van reproductieve hormonen ( de spermaproductie dus ) Dat deden ze  zowel bij fanatieke´vrijtijds´ atleten als ´fun´atleten. De onderzoekers splitsten een groep van 107 mannelijk deelnemers in de  leeftijd 18-60 jaar in 3 groepen: 16 triathleten, 46 fietsers and 45 fun atleten.

Deelnemers vulden een uitgebreide vragenlijst in.  Zo kon objectief vastgesteld worden  hoeveel tijd zij de afgelopen week aan hun sport besteed hadden.  Er werden bloedmonsters genomen. Dit om het gehalte testosteron, estradiol, cortisol, interleukin-6 en andere hormonen te kunnen vaststellen.

Plasma estradiol and testosteron levels waren duidelijk hoger bij de serieuze ´vrijtijds´fietser. Een bevinding die nog niet eerder was geconstateerd bij mannelijke atleten.

Fun atleten en echte atleten

Plasma estradiol concentraties  waren meer dan twee keer zo hoog bij in de fietsers dan bij de triatleten en bij ´fun´ atleten. En de totale testosteron levels waren ongeveer 50 percent hoger bij beroepsrenners dan bij the vrijetijds- atleten.

Estradiol is een vorm van oestrogen bij mannen. Een sterk verhoogde hoeveelheid estradiol kan leiden tot een verlies van schaamhaar. En  tot de vorming van borsten (borstweefsel).

Vermindere spermaproductie was nog niet eerder ontdekt

Het is voor het eerst dat onderzoek in op verminderde spermaproductie wijst. Vervolgonderzoek is dan ook noodzakelijk. Fitzgerald: “We moeten kijken of bepaalde vormen van beweging de geslachtshormonen veranderen. Dit kan namelijk invloed hebben op de algemene en reproductieve gezondheid van mannen.” Met andere woorden: op het gemak waarmee ze kinderen kunnen maken.

Een opvallende resultaat was ook dat bijna de helft van de mannelijke fietsers gebruik maakte van een crème. Deze gebruikten ze om zadelpijn en infecties te voorkomen. De onderzoekers vonden daarbij een verband tussen het aantal jaren dat iemand de crème al gebruikte en de verhoogde hormoonlevels.

Moet een man die in zijn vrije tijd nu extreem veel fietst daarmee op houden als hij vader wil worden? Tja…dat zegt het onderzoek nu weer niet.
Maar het is wellicht iets om met een arts te bespreken wanneer het zwanger worden niet wil vlotten en de papa to be veel fietst.

lees ook: Mannen hoeven niet als monniken te leven

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *