Vader van bij schietpartij Texas omgekomen meisje (10) zet stappen tegen wapenfabrikant

Bij de schietpartij in Uvalde, Texas, is onder andere een 10-jarig meisje doodgeschoten. Haar vader klaagt nu de wapenfabrikant aan die het vuurwapen geproduceerd heeft. Tegelijkertijd doet een medewerker van de school waar de schietpartij plaatsvond dit ook.

Vader Alfred Garza wil antwoorden van het bedrijf Daniel Defense. Het vuurwapen dat de dader gebruikte werd hier gemaakt. Garza wil weten hoe hun marketingstrategie is wat betreft tieners en kinderen. Krijgt hij deze informatie niet, dan zal hij een rechtszaak aanspannen om zijn vragen beantwoord te krijgen.

Schietpartij opende de discussie over wapens weer volop

De discussie over wapenbezit is na de schietpartij weer volop opgelaaid. De schutter was 18 jaar en kon dus volledig legaal zijn wapens kopen, Hij deed dit vlak na zijn 18de verjaardag. Vervolgens schoot hij hiermee negentien leerlingen en twee leraren neer.

President Joe Biden wil graag “verstandige wapenwetten”. Maar vooral in Texas, waar het bezit van wapens voor veel mensen heilig is, lukt dat niet zomaar. De republikeinen die voor verandering kunnen zorgen doen dat vooralsnog dan ook niet.

Het aanklagen van een wapenfabrikant is niet gemakkelijk. Zij zijn door de wet goed beschermd. Als er door hun geproduceerde wapens zijn gebruikt bij een schietpartij, kan de fabrikant niet aansprakelijk worden gesteld. Maar toch is het niet voor het eerst dat er een rechtszaak wordt aangespannen. Dit gebeurde ook na de schietpartij in 2012, op de Sandy Hook Elementary School. Hierbij kwamen twintig kinderen en zes volwassenen om. Toen werd het bedrijf Remington Arms aangeklaagd, omdat de dader een halfautomatisch vuurwapen van hun makelij gebruikt had.

De advocaten van Alfred Garza willen nu dezelfde strategie gebruiken om een rechtszaak mogelijk te kunnen maken. Zij willen hun pijlen richten op de marketingwetten van Daniel Defense. Deze wetten zijn mogelijk overtreden en daar kan het bedrijf wél aansprakelijk voor worden gesteld. Dit gebeurde bij de rechtzaak tegen Remington Arms namelijk wel: zij werden aansprakelijk gesteld voor de schietpartij en schikten destijds voor 73 miljoen dollar. Mogelijkerwijs gaat dat dit keer dus weer gebeuren.

Lees dit artikel ook op AD

Of lees op Baby en Kind: Kinderrechters: zorg jeugddelinquenten schiet tekort

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *