Zwanger en werk: 3 tips om deze periode optimaal door te komen

zwanger en werken

Zwanger zijn en werken, het is natuurlijk even anders als normaal. Je krijgt met allerlei kwaaltjes te maken waar je normaal geen last van hebt. Gelukkig zijn er allerlei dingen die je kunt doen om deze kwaaltjes te verlichten en te voorkomen. Ook heb je als je zwanger bent meer rechten dan normaal op je werk. Zo kun jij toch nog lekker werken tot aan je zwangerschapsverlof. Je leest hieronder hoe jij de periode tot aan je zwangerschapsverlof optimaal kunt doorkomen! 

Zwanger en werk: neem voldoende rustmomenten!

Als je zwanger bent, is het natuurlijk belangrijk om vaak rustmomenten te pakken. Plan dus ook op je werk een aantal extra pauzes in. Een zwangere vrouw heeft recht op maximaal een achtste werkdag extra pauze. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt op een dag, heb je dus recht op een uur langer pauze dan normaal. Om goed te kunnen uitrusten moet je werkgever speciaal voor jou een aparte ruimte beschikbaar stellen. Hier moet dan een bed of bank staan waar jij je rust kan pakken wanneer je dat wilt en nodig hebt. Het is verstandig om dit al vroeg in de zwangerschap te overleggen met je werkgever, zodat je werkgever hier rekening mee kan houden en tijd heeft om dit in te richten. 

Werk niet te veel en liever niet ’s nachts 

Als je gewend bent om normaal veel over te werken, is het verstandig om dit tijdens de zwangerschap te proberen vermijden. Stress en te lang werken kan nadelig zijn voor je zwangerschap. Het is daarom ook wettelijk vastgelegd dat je niet meer dan 10 uur per dag mag werken als je zwanger bent. Ook mag je niet meer dan 50 uur per week werken. Je mag wel nachtdiensten werken, maar je mag deze tijdens je zwangerschap altijd weigeren van 00.00 tot 06.00. Zo heb je altijd het recht om een goede nachtrust te pakken, wat zowel beter is voor de baby als voor jou! 

Laat fysiek zwaar werk even liggen

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap fysiek zwaar werk uitoefenen, kunnen veel eerder moe worden en last krijgen van kwaaltjes. Probeer er dus rekening mee te houden dat je niet meer de hele dag zware spullen kunt tillen en dragen. Wanneer je met gevaarlijke stoffen werkt, moet je dit tijdens je zwangerschap ook even vermijden. Dit kan schadelijk zijn voor de baby en dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen! 

Met deze tips kun jij je werk vast beter volhouden tijdens je zwangerschap! 

lees ook eens: 6 leuke kraamcadeautjes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *