Bijna alle ouders liegen wel eens tegen hun kind. Is het erg?

Liegen. We leren onze kinderen dat het niet netjes is, en dat het veel beter is om altijd de waarheid te spreken. Maar ondertussen liegen veel ouders wel eens tegen hun kinderen. Waarover en waarom, dat gaat het Fami-LIEGEN team van de Erasmus Universiteit Rotterdam nu onderzoeken.

Veel ouders zeggen dat ze nooit een leugentje vertellen tegen hun kinderen. Maar misschien is dat ook uit een soort schaamte. Andere ouders komen er wel voor uit. Ook de onderzoekster zelf verwacht wel leugentjes te gaan vertellen als haar kind ouder is. En wie heeft er nooit tegen zijn kind gezegd dat de koekjes op zijn, om gezeur te voorkomen?

Liegen tegen je kind verschilt per cultuur

Of liegen tegen kinderen schadelijk is, is nog maar weinig over bekend. De Erasmus Universiteit heeft er op het moment meerdere onderzoeken overlopen. Uit eerdere onderzoeken uit Amerika en Azië blijkt dat niet iedereen hetzelfde denkt over liegen en dat dit ook cultureel bepaald is. Ouders in Azië liegen eerder om het gedrag van hun kind te beïnvloeden en ouders uit Amerika om hun kinderen niet te kwetsen.

Gezien de Nederlandse cultuur zou men eigenlijk verwachten dat hier sneller de waarheid wordt verteld. De onderzoekers willen er vooral achter komen waarom ouders tegen hun kinderen liegen. Maar ook wat zij hun kinderen leren over liegen en eerlijk zijn en of dit overeenkomt met wat ze zelf doen. Tot slot moet het onderzoek uit gaan wijzen wat het effect van het liegen is. Zowel in positieve als in negatieve zin. Want dat liegen tegen je kind alleen maar negatief zou zijn, is een te gehaaste conclusie.

Het onderzoek loopt nog. Wie nog mee wil werken is van harte welkom. Daarbij maakt de leeftijd van de eigen kinderen niet uit.

Lees het originele artikel op Rijnmond

Of lees verder op Baby en Kind: Is Huggy Wuggy-knuffel te eng voor kinderen? ‘Kan traumatiserend zijn’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *