‘Onschuldig’ sterretje veroorzaakt ernstige brandwonden bij jong kind: ‘Verbied het nou eens!’

Een vuurwerkverbod blijft de gemoederen bezig houden. Na deze jaarwisseling zijn chirurgen het zat en willen officieel een vuurwerkverbod. Hiermee willen zij ook vooral kinderen beschermen. Van de ruim vijftig gewonden afgelopen jaarwisseling was bijna de helft jonger dan achttien. De jongste was slechts twee jaar oud. Ook moesten twee handamputaties en minstens 32 vingeramputaties worden uitgevoerd. Hiermee is het aantal slachtoffers weer op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Volgens Annekatrien van de Kar, medewerker van het OLVG in Amsterdam, is de maat voor hun nu wel vol.

Vuurwerkverbod voor alle categorieën

Niet alleen illegaal vuurwerk is verantwoordelijk voor de gewonden. Ook sterretjes, die door de meeste mensen toch als onschuldig gezien worden, kunnen voor zeer ernstige brandwonden zorgen. Daarom zou het vuurwerkverbod voor alle categorieën vuurwerk moeten gaan gelden.

De maat is vol

Na de shock van de verwonding komt bij veel slachtoffers de schaamte. De meesten staken het vuurwerk zelf af en vinden zichzelf achteraf gewoon stom. Een enkeling raakte gewond door het vuurwerk van iemand anders. Zo ontplofte bij een toevallig langslopend stel vuurwerk in hun gezicht.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is er klaar mee. Zij vinden dat er vooral veel teveel jonge mensen zwaargewond raken, al dan niet door hun eigen schuld. De gevolgen zijn voor de rest van hun leven, velen raken uiteindelijk zelfs arbeidsongeschikt. Om ellende voor meer mensen te voorkomen pleiten zij voor een algeheel vuurwerkverbod. Alles moet uit de kast om nu door te pakken, stelt van de Kar. De wens van particulieren om zelf vuurwerk af te mogen steken mag wat haar én de NVPC betreft niet zwaarder wegen dan de gevolgen voor de slachtoffers.

Lees dit artikel op AD

Lees op Baby en Kind: Ruim 6000 kinderen in VS gedood of verwond met vuurwapens in 2022

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *