Genderneutrale kindernamen: ‘Uniseks geboortekaartje is populairst’

Genderneutrale kindernamen winnen aan populariteit. Dat blijkt uit het onderzoek dat de Sociale Verzekeringsbank deed naar de meest populaire kindernamen. En daarom gaven zij dit jaar niet alleen een lijsten uit van de meest voorkomende meisjesnamen en de meest voorkomende jongensnamen, maar ook van de populairste genderneutrale namen die afgelopen jaar aan kinderen gegeven werden.

Bovenaan de lijst staan Sam, Bo, Isa, Jip en Lou.

P

Genderneutrale namen passen bij geboortekaartjes trend

Het verbaast Ellen Boertien niet. Als ontwerpster van geboortekaartjes merkt zij al langer dat het niet meer om het geslacht draait. De meest gekozen kaartjes zijn uniseks en bevatten afbeeldingen van bijvoorbeeld bosdieren en teddybeertjes. Ook roze voor meisjes en blauw voor jongetjes is uit. Tegenwoordig voeren kleuren als beige en terracotta de boventoon.

Ook geboortekaartjesontwerpster Tiny Risselada ziet de voorkeur van ouders verschuiven. En niet alleen in de vorm van genderneutrale geboortekaartjes. De kleuren van de babykamer verschuivende laatste jaren ook naar terracotta, beige, geel en mosgroen.

Toch niet 50/50

Hoewel er dus steeds meer genderneutrale namen bijkomen, is de verhouding niet evenredig verdeeld. Eén geslacht overheerst. Zo is tachtog procent van de Sams een jongetje en slechts 20 procent een meisje. Ook de naam Noah is meer aan jongens gegeven dan aan meisjes. Maar daar staat tegenover dat de versie zonder h, Noa, nu veel meer een ’typische meisjesnaam’ is. Volgens naamkundige van de Universiteit Utrecht Gerrit Bloothooft was dat tien jaar geleden nog anders. Toen werd de naam Noah, dus mét h, nog voornamelijk aan meisjes gegeven. Uiteindelijk zal er volgens Bloothoofd over het algemeen één geslacht winnen.

Toch zullen volgens hem nooit alle namen genderneutrale namen kunnen worden. Een naam als Emma is van oudsher als meisjesnaam gezien en dat zal niet snel veranderen. Bij wat nieuwere namen als Jip en Sam is de strijd nog niet bepaald. De tijd zal het leren.

Lees dit artikel op rtlnieuws

Lees verder op Baby en Kind: Gynaecoloog wil meer geld voor onderzoek naar ‘vrouwenziekten’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *