Toch roken en drinken: vrouwen vaak niet goed voorbereid op zwangerschap

Gezonder leven begint al voor de zwangerschap. Veel vrouwen gooien hun ongezonde gewoontes pas aan de kant bij een positieve zwangerschapstest, maar ook voor die tijd is het belangrijk om al rekening te houden met een aankomend kindje.

Gezonder leven voor de zwangerschap

Veronique Maas van het Erasmus MC schreef een proefschrift waarin zij concludeerde dat bijvoorbeeld maar weinig vrouwen al van tevoren foliumzuur gaan slikken. Deze vitamine vermindert de kans op een open ruggetje of een schisis bij het kind. Maar ook wordt er nog alcohol gedronken, gerookt of drugs gebruikt. De vrouwen stoppen bij de positieve test, maar dan ben je inmiddels al een aantal weken zwanger en is de eerste o zo belangrijke aanleg van de organen al lang begonnen.

Het advies is om vier weken voor de eventuele zwangerschap al te beginnen met gezonder leven. Hier wordt helaas nog niet zoveel aandacht aan besteed, zegt Maas. “Je moet het maar net horen van vriendinnen of familieleden”

Zorgelijk

Ook verloskundige Suze Klapper schrikt van de uitkomst van het proefschrift. Zij voegt hier bovendien nog aan toe dat niet alleen de vrouw al ruim van tevoren aan een gezonder leven moet beginnen. Ook mannen kunnen hun steentje bijdragen, om zo de kwaliteit van het sperma te verbeteren. Als de aanstaande vader bijvoorbeeld cocaïne gebruikt kan dit allerlei vervelende gevolgen hebben, zoals skeletafwijkingen, open ruggetje, of loslaten van de placenta. Op tijd stoppen dus.

Gezonder leven bespreekbaar maken

Zowel Maas als Klapper zijn van mening dat er in de aanloop naar een zwangerschap veel meer informatie beschikbaar moet zijn. En het taboe er af moet dat je alvast stopt met alcohol drinken omdat je zwanger wilt worden. Niet pas als je al zwanger bent. Dit zou iedereen ten goede komen.

Lees het hele artikel op rtlnieuws

Lees op Baby en Kind: foliumzuur en zwangerschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *