Op vakantie met de oppas: ‘Dan ben je als ouder net wat vrijer’

De oppas mee op vakantie. Het gebeurt steeds vaker. Vroeger werd dat als pure luxe gezien, maar het begint steeds normaler te worden. Ouders vinden dat ze hierdoor zelf ook wat meer kunnen ontspannen.

Vooral ouders met een samengesteld gezin, of ouders met grote leeftijdsverschillen tussen de kinderen kiezen ervoor om een oppas mee op vakantie te nemen. Zo kunnen ze meer tijd vrijmaken voor elkaar, of juist voor de wat oudere kinderen, terwijl de oppas voor de kleintjes zorgt. Zo zitten ze bijvoorbeeld niet noodgedwongen de hele vakantie met de baby in het appartement.

Ook relatieproblemen kunnen een reden zijn om een oppas mee te vragen. De ouders kunnen dan met meer rust aan hun relatie werken.

Oppas mee op vakantie wordt populair

Lyla Kok, eigenaar van een au-pair- en oppas-app, ziet het aantal aanvragen voor een oppas stijgen. Ook het soort gezinnen veranderd. Waren het een aantal jaren geleden nog alleen gezinnen die toch al een au-pair hadden, tegenwoordig komen er ook aanvragen van ouders die speciaal voor de vakantie een oppas zoeken.

Niet 24/7 laten werken

Wat de oppas wel of niet moet doen verschilt. De één ontbijt ’s ochtends met de kinderen zodat papa en mama kunnen uitslapen, de ander wil juist liever oppas voor overdag of in de avond, zodat papa en mama samen op pad kunnen. Kok adviseert om hier van tevoren goed over na te denken. Ook een oppas heeft vrije tijd nodig.

Zelf kiezen, of bemiddeling?

Als je zelf geen oppas hebt die mee kan op vakantie, kan een oppasbureau voor je bemiddelen. Hierbij wordt door beide partijen een overeenkomst ondertekend, waarin zaken als loon, privacy en vrije tijd worden vastgelegd. Dit voorkomt ook dat jouw oppas op het laatste moment toch afzegt. Mocht je zelf op zoek gaan naar een oppas, dan adviseert Valerie Schurink, eigenaresse van een oppasbureau, om wel alle afspraken zwart op wit te zetten. Dit zodat iedereen dezelfde verwachtingen heeft en er niet alsnog problemen ontstaan.

Oppas mee op vakantie is een win-win situatie

Esther Groenewegen vindt het een ideale oplossing; de oppas mee op reis. Met hun zorg-intensieve dochter is reizen keihard werken. Hun vaste oppas vond het geweldig om mee te gaan en zij en haar man konden af en toe echt ontspannen. Win-win.

Redactioneel commentaar:

Mijn eerste gedachte was ”wat een totale onzin en wat armoedig om zelfs op vakantie geen tijd aan je kinderen te willen besteden”. De laatste alinea maakte mij duidelijk dat het subtieler ligt en dat er zeker wel situaties zijn waarin een oppas mee op vakantie een aanwinst kan zijn. Persoonlijk zou ik dan wel veel liever een bekende oppas meenemen dan een vreemde. Bij een voor mij nog onbekende oppas zou ik waarschijnlijk alleen maar minder rust krijgen, omdat ik zou willen weten of alles wel goed gaat…

Bron: NU

Lees op Baby en Kind: Kind ramt huis in Zwolle met nieuwe auto van zijn vader


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *