Na jarenlange asbestclaims stopt J&J wereldwijd met verkoop talkpoeder

Over talkpoeder die niet deugt

Farmaceut, Johnson & Johnson, houdt er helemaal mee op om zijn talkpoeder nog te verkopen. In plaats van talkpoeder kunnen moeders dan een poeder kopen gemaakt op basis van maiszetmeel. In een aantal landen is dit poeder al te koop.
Het is niet zomaar dat het bedrijf stopt met de verkoop van talkpoeder, al jarenlang wordt ze achtervolgd door claims dat dit poeder asbest bevat. Asbest is zoals we weten een kankerverwekkende stof.

In Canada en de Verenigde Staten, is Johnson & Johnson, twee jaar geleden al gestopt met de verkoop van talkpoeder. Het bedrijf zei daar zelf over, dat de vraag naar het product door misinformatie sterk was afgenomen. En kennelijk niet alleen daar. Dat ze de verkoop nu wereldwijd gaan stoppen komt voort uit “een wereldwijde beoordeling van ons portfolio”.

Rechtszaken en claims over het talkpoeder

Er lopen- schrik niet – ongeveer 38.000 rechtszaken van consumenten en nabestaanden, die claimen dat de talkpoeder van J&J kanker heeft veroorzaakt. Met name wordt eierstokkanker genoemd.
Johnson & Johnson heeft altijd bij hoog en bok laag volgehouden dat hun talkpoeder geen asbest bevat. Een citaat: “Decennialange onafhankelijke wetenschappelijke analyse door medische experts over de hele wereld heeft aangetoond dat ons babypoeder veilig is, geen asbest bevat, en geen kanker veroorzaakt.”

Johnson & Johnson is meer dan eens beboet

In 2019 vond de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit minieme sporen van asbest in talkpoeder van Johnson & Johnson. Het ging inderdaad om een hele kleine hoeveelheid: een concentratie van 0,00002 procent in één fles. Er zijn toen 33.000 flessen talkpoeder uit de handel genomen.

Het persbureau Reuters wist de hand te leggen op interne documenten van de farmaceut waaruit bleek dat er  tussen 1971 en 2000 meerdere keren kleine hoeveelheden asbest werden aangetroffen in talkpoeder.

 Hoe komt asbest in talkpoeder.

Goede vraag, zo op het oog heeft het niks met elkaar te maken….Het zit zo: er zijn mijnen waar talk en asbest dicht tegen elkaar aan zitten. Als daar talk wordt gewonnen kan het vervuild raken met asbest.

Redactioneel commentaar: vertrouw nooit de man die je de auto wil verkopen, roep ik altijd! Een gerenommeerd bedrijf al J&J behoort elk spoor van twijfel onmiddellijk uit de wereld te nemen….

En niet te roepen: echt niet het zit er ECHT niet in….

Bron artikel over J&J op de NOS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *