Welke kleuren kent een kleuter?

kleur kennen

over kleuters en kleuren kennen; een boeiend proces

Het leren kennen van kleuren, begint best wel vroeg, ergens als een kind tussen de twee en een half en drie jaar is, kunnen ze wel een kleur benoemen. Als je kind drie jaar is en ze weet nog steeds het verschil niet tussen rood en blauw, maak je dan geen zorgen. Het ene kind leer dit sneller, het andere dat.

Herkennen en benoemen

Er is een interessant verschil tussen een kleur kunnen herkennen en een kleur kunnen benoemen. Je zal merken dat als je tegen een drie jarige zegt: “pak je rode trui eens?”
Hij keurig met die trui aan komt zetten. Maar als hij moet uitleggen welke trui hij wil zal hij het woord rood niet gebruiken.
In deze fase snappen ze wel welke kleur bedoelt wordt, maar gebruiken ze zelf die woordne nog niet.

Het kennen van kleuren, is voor ons zo vanzelfsprekend dat we ons totaal  niet meer realiseren welk een ingewikkeld proces dat eigenlijk is. Kijk eens even mee

1 je moet je ervan bewust worden dat er zoiets bestaat als kleur
2 dan moet je die kleur gaan herkennen
3 snappen dat een kleur, zeg rood, een soort verzamel naam is, een categorie waar je verschillende zaken kan ordenen. Een rode auto, een rode bal, een rode jas.
4 nu moet je al die kleuren nog onthouden ook!wat dan ken je ze pas
5 tenslotte leer je met die kleuren te werken, je kan ze mengen, je ziet welke kleuren mooi staan bij elkaar en welke niet, je begrijpt hoe je lichte en donkere kleuren kan maken: nu ken je je kleuren echt!

Welke kleuren kent een kleuter?

Als een kind vier jaar is, kent het de kleuren rood, geel, blauw en groen( de primaire kleuren)
Tegen de tijd dat een kind vijf jaar is, is hun kleuren kennis met sprongen vooruit gegaan. Ze herkennen nu rood, geel, blauw en groen maar ook oranje, paars, zwart, wit, grijs en bruin.

lees ook eens: wat tekent mijn dreumes?

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.