Welke kleuren kent een kleuter?

kleur kennen

Over kleuters en kleuren kennen; een boeiend proces, dat best veel tijd kost. 

Wanneer je kind net geboren is, herkent het de kleuren zwart en wit. Maar maak je niet bezorgd, na ongeveer drie maanden verlaat je baby die zwart-wit film en ziet ze bijna net zoveel kleuren als jij! Vanaf ongeveer 1 jaar is het dan ook leuk om met je kleintje te gaan kleuren, zodat het kan kennis gaan maken met de verschillen. 
Maar let op: kleuren zien, is nog iets heel anders dan kleuren kunnen benoemen. 

Het leren kennen van kleuren, begint ergens als een kind tussen de twee en een half en drie jaar is. Op die leeftijd kunnen ze een aantal kleuren herkennen en benoemen. Als je kind drie jaar is en ze weet nog steeds het verschil niet tussen rood en blauw, maak je dan geen zorgen. Het ene kind leert dit sneller, het andere dat.  Het is het leukst om spelenderwijze met je kind de kleuren te gaan verkennen, bijvoorbeeld met een blokkendoos

Herkennen en benoemen van kleuren. 

Er is een interessant verschil tussen een kleur kunnen herkennen en een kleur kunnen benoemen. Met andere woorden: je kleuter herkent de kleur, maar gebruikt de namen van kleuren – nog – niet. 
Een voorbeeld: 
Je zal merken dat als je tegen een drie jarige zegt: “Pak je rode trui eens?” Hij keurig met die trui aan komt zetten. Maar als hij moet uitleggen welke trui hij aan wil zal hij het woord rood niet gebruiken. 
Dan zegt hij bijvoorbeeld: ik wil de trui met brandweerauto. 

In deze fase snappen kleuters wel welke kleur bedoeld wordt, maar gebruiken ze zelf die woorden nog niet. 

Het kennen van kleuren, is voor ons zo vanzelfsprekend dat we ons totaal niet meer realiseren welk een ingewikkeld proces dat eigenlijk is. Kijk eens even mee: 

Het proces van kleuren kennen: 

1 een peuter moet zich ervan bewust worden dat er zoiets bestaat als kleur 

2 dan moet hij die kleur gaan herkennen in (of op) verschillende objecten. 

3 als een kleuter stap 2 heeft genomen, moet hij snappen dat een kleur, zeg rood, een soort verzamelnaam is. Een categorie waar je verschillende zaken kan ordenen. Een rode auto, een rode bal, een rode jas. 

4 en nu moet hij al die kleuren nog onthouden ook! Want dan ken je ze pas. Je zal in deze fase mee maken dat een kind rustig blauw zegt, als het groen moet zijn. 

5 tenslotte leer je kind met die kleuren te werken. Hij kan ze mengen, zien welke kleuren mooi staan bij elkaar en welke niet. Hij begrijpt hoe je lichte en donkere kleuren kan maken: nu kent hij de kleuren echt! 

Welke kleuren kent een kleuter

Zoals we in het begin van het artikel al zeiden: een kind begint met zwart-wit te zien, na drie maanden zien baby’s alle kleuren, maar doen daar nog helemaal niks mee. 
De meeste kinderen beginnen met kleuren herkennen en benoemen als ze tussen de twee en drie jaar oud zijn. 
Gemiddeld rond het vierde jaar kennen kinderen de primaire kleuren: rood, geel, blauw en groen. 
En dan zie je in een jaar de kleurkennis met een sprong vooruitgaan. Rood, geel, blauw en groen maar ook oranje, paars, zwart, wit, grijs en bruin, het heeft geen geheimen meer voor ze. 

Alleen de wat fletsere kleuren zijn nog wel eens lastig: beige, grijs, lichtblauw, donkergroen, het kan wel tot een jaar of acht duren voor ze die helemaal onder de knie hebben  

Lees ook eens: wat tekent mijn dreumes? 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *