Vaker minder kraamzorg voor zwangere vrouwen met geldproblemen 

Het niet kunnen betalen van kraamzorg van kraamzorg leidt er toe dat steeds meer vrouwen met financiële problemen ervoor kiezen om het dan maar zonder kraamzorg te doen. Zij kunnen de eigen bijdrage die gevraagd wordt, niet opbrengen.

Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent, moet je voor kraamhulp 4,70 euro per uur bij betalen. Daarbij moet je minimaal 24 uur afnemen. Bij elkaar opgeteld komt dat uit op een bedrag van 112,80. Voor zwangere vrouwen met een geldprobleem is dat een te hoog bedrag.

De kraamzorgorganisaties, spreken hun zorg uit. Juist vrouwen met geldproblemen zouden veel nut hebben van de kraamzorg. . De kraamverzorgende helpt en geeft uitleg, maar signaleert ook of het goed gaat met moeder en kind. En als deze hulp er niet is, geeft dat zowel de moeder als het kind een slechtere start in het leven, dan wanneer ze wel van de kraamzorg gebruik konden maken.

Ongelijkheid in de kraamzorg

Met andere woorden, wanneer zwangere vrouwen met geldproblemen kiezen om de zorg na de bevalling niet af te nemen dan lijdt dat tot ongelijkheid. Volgens de kraamzorgorganisaties. En daarnaast stellen zij dat het niet tijdig signaleren van problemen kan leidden tot grotere gezondheidsproblemen, die dan ook op termijn veel duurder zijn, aldus zegt Esther van der Ark van de Beroepsvereniging voor de Kraamzorg

Vorig jaar al, maakte kenniscentrum Ahti bekend dat zwangere vrouwen in Amsterdam vaker kiezen voor “minimale kraamzorg”. In Amsterdam koos 28 procent van de zwangere vrouwen voor minimale kraamzorg. In de rest van het land ligt dat percentage op 18 procent

Van de redactie:

Kraamzorg, is net als de thuisbevalling een typisch Nederlandse uitvinding. En he tis – kan ik uit ervaring zeggen – een heel prettige uitvinding.
Toch vind ik dat de kraamzorg zichzelf hier overschat. Ik zou mij heel goed kunnen voorstellen, dat een paar visites van een deskundige tijdens de kraamperiode voldoende zijn voor het beantwoorden van vragen en het kijken hoe het gaat met moeder en kind.

Het tuttelen en zorgen voor moeder en kind, kan je volgens mij gerust aan (groot) moeders en vriendinnen overlaten

bron NOS, lees daar ook het hele verhaal

Lees ook op BabyenKind:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *