Aanvragen bij jeugdeducatiefonds stromen binnen: ouders komen geld tekort voor schoolreisje 

Als je als ouder de ouderbijdrage niet kan betalen, kan je een beroep doen op het jeugdeducatiefonds

De aanvragen van ouders bij het jeugdeducatiefonds nemen schrikbarend toe. Volgens de directeur Hans Spekman is het aantal aanvragen verdrievoudigd het afgelopen jaar. 
Het jeugdeducatiefonds geeft ouders die het financieel moeilijk hebben een bijdrage in de schoolkosten, zoals bijvoorbeeld schoolreisjes. Door de enorme inflatie zijn meer ouders dan een jaar of wat geleden, genoodzaakt een beroep op dit fonds te doen. 

Ouders die het moeilijk hebben, zijn volgens Spekman vaak de ouders die een baan hebben, niet de ouders met een uitkering. Voor werkende ouders met een laag salaris, is het leven op dit moment best pittig. Ze kunnen soms geen dingen doen, zoals met hun kinderen naar een museum. EN dat terwijl dat soort zaken zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. 

Het jeugdeducatiefonds

Vroeger werd er op scholen een ouderbijdrage gevraagd, zegt Spekman, maar dat mag nu niet meer, omdat de wet is veranderd. Het kan toch niet de bedoeling van de wetgever zijn geweest om schoolreisjes onmogelijk te maken? 

FD-journalist Jean Dohmen, is blij met het jeugdeducatiefonds. Maar hij zou zich ook kunnen voorstellen dat scholen een beroep op ouders doen, die niet in de financiële problemen zitten. Die zouden bijvoorbeeld een beetje meer kunnen betalen.  
Eenzelfde probleem als met de schoolreisjes speelt ook op scholen als het gaat om dure iPads. 

Ondertussen stroomt de pot van het jeugdeducatiefonds snel leeg… 

Van de redactie: 

Ik heb moeite met mijnheer Spekman. Wat hij zegt, dat klopt niet helemaal. De ouderbijdrage is er nog steeds, hij is alleen niet meer verplicht. En scholen mogen kinderen van ouders die de bijdrage niet betaalden, niet meer op school achterlaten. Dat laatste lijkt mij iets wat geen enkele school wil. En als je een school tegenkomt die het wel doet, stuur je kind er dan niet heen… 

Verder zegt hij dat ouders geen geld hebben om naar musea te gaan. Wat een flauwekul zeg. Voor 60 euro heeft een volwassene een museumjaarkaart. Goed voor het hele jaar, bijna alle musea van Nederland. Elke weekend een ander! 
Kinderen mogen heel vaak voor niks of voor half geld… 

Lees meer bij WNL 

En lees op BabyenKind: …

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *