Kan doorgeslikte kauwgom in je lichaam blijven plakken?

Kauwgom doorslikken, wel of toch maar niet doen

Als kauwgom geen smaak meer heeft, dan spuug je het uit, zo hebben wij dat altijd geleerd. Kauwgom, zo wordt ons vertelt kan in je lichaam blijven plakken en dat is gevaarlijk. 
Is dat echt zo? Bio-ingenieur Tara Grauwet van de universiteit van Leuven aan het woord. 

Weinig mensen slikken kauwgom door, we hebben allemaal geleerd dat dat niet mag. In Denemarken gingen 4 vrienden op onderzoek uit, ze kwamen geschokt tot de ontdekking dat kauwgom gemaakt wordt hetzelfde materiaal als autobanden en lijm. Het synthetisch rubber in kauwgom bevat namelijk plastic bestanddelen zoals polyethyleen. 

De 4 jongens besloten zelf hun eigen milieuvriendelijke kauwgom op de markt te brengen. Het was makkelijker gezegd dan gedaan, ze waren er jaren mee bezig. Uiteindelijk vonden ze het perfecte materiaal chicle, oftewel het sap van een Latijns-Amerikaanse boom. En dat leidde de  tot het idee van ‘True Gum’, een plasticvrije kauwgom, die ook in Nederland te verkrijgen is 

Kauwgom doorslikken is het echt gevaarlijk  

Terug naar bio-ingenieur Tara Grauwet, volgens haar is kauwgom zo klein en zacht dat het gewoon je lichaam langs de natuurlijke weg kan verlaten, een keertje kauwgom doorslikken kan dus geen kwaad. Maar als je het te vaak doet, kan je wel degelijk in de problemen komen. Het kan zich tot een prop vormen in je spijsverteringsstelsel, die dan operatief verwijderd moet worden. Dat gebeurt echt niet heel vaak, maar het komt wel voor… 

En de kauwgom van True Gum? 

Helaas, die kan je ook beter niet doorslikken, al zit er geen plastic in want er zitten nog steeds stoffen in die ons lichaam niet kan afbreken. Spugen dus !  

Noot van de redactie: 

Vies spul, kauwgom, van mij mag het zo in de ban 

wil je meer weten? Bron AD

lees op BabyenKind ook:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *