Het is weer snoeptijd !!

snoeptijd

December, ik vind het een ander woord voor snoeptijd

Sint komt eraan, nog even en we gaan schoen zetten, die volgestopt kunnen worden met chocoladeletters en chocolade muizen. Als de Sint in het land is, vliegen de pepernoten je om de oren. Nou ja, ze liggen nu al in honderdeneen smaken opgestapeld in de supermarkt.
En wie kan al die marsepein weerstaan? Ikke niet.

Heb je deze snoepaanval doorstaan, breekt kerstmis los: kerstkransen van koek en chocola in alle mogelijke en onmogelijke vormen  en allemaal even lekker.

In sommige streken van ons land worden deze smulfeesten voorafgegaan door Sint Maarten en/of Halloween, waar je koters zakken snoep scoren.

Hoe hou je die snoeptijd in de hand?

Dat is, ontdekken we, niet alleen per gezin, maar zelfs per kind verschillend. Mijn dochter bijvoorbeeld: die mocht alle snoep zo mee naar haar kamertje nemen, vond ze reuze interessant.
Na ene paar weken mikte ik de aan elkaar gekleefde zooi in een vuilnisbak. Dat hoefde ik bij zoonlief niet te proberen. Die was de vuilnisbak, zal ik maar zeggen…

Moeder E heeft ook zo’n oudste dochter ( zou dat het zijn?) die nauwelijks om snoepen geeft en waarbij ook regelmatig snoep in de kliko verdwijnt. We zijn natuurlijk tegen voedselverspilling, maar in dit geval staan we er allemaal wel achter.

De kinderen van mama J maken het haar ook niet moeilijk, ze vergeten het snoep gewoon: maar als er een vriendje komt spelen, vragen ze er wel om. Het zijn gewoon kinderen met goede manieren, denk ik dan.

Alle snoep in de kast

Bij alle moeders gaat het snoep gewoon in de kast en komt het er in kleine delen weer uit. Behalve als oma oppast bij moeder C, dan is het op voor zij thuis is. Maar ja, daar zijn oma’s ook voor: lekker verwennen.
De zoon van moeder K is ook geen echte snoepkont, als hij school komt, mag hij een bepaald aantal snoepjes uitzoeken. Dat is natuurlijk een ijzersterk systeem! Je geeft het kind wel grip op Wat hij snoept, maar jij bepaalt nog steeds Hoeveel er gesnoept wordt. Af en toe vraagt moeder K haar zoon hoeveel snoepjes hij zou willen. Meestal komt hij met een heel redelijk aantal.

De op is op methode, mooie maar niet in snoeptijd

De vader van moeder K hanteerde de op is op methode. Die werkt als volgt. Er wordt voor een of twee weken snoep en koek in huis gehaald. Je mag ervan eten zoveel als je wil, maar…op is op. Er komt pas na een of twee weken iets nieuws.
Dat is een heel leerzame methode in mijn ogen. Maar niet in december snoepmaand wanneer het snoep je om de oren vliegt.

lees ook eens: koken met kleuters

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *