‘Ouders houden hun kind steeds vaker thuis van school, toezicht op onderwijs ontbreekt’ 

Het tv programma Argos deed een onderzoek waaruit bleek dat steeds meer ouders gebruik maken van het recht om hun kind thuis te houden. Niet naar school te laten gaan, dus. Er is geen duidelijk beeld van eht onderwijs dat deze kinderen krijgen 

Alle kinderen in Nederland moeten tot hun 16 de naar school> Maar ouders kunnen daar vrijstelling voor krijgen, weliswaar onder bepaalde voorwaarden, maar het kan. Het kan op basis van geloof of denkrichting. Die ouders moeten dan wel hun kinderen zelf lesgeven (of laten geven) 

Dat gebeurt tegenwoordig steeds vaker: van 575 kinderen in schooljaar 2013-2014 tot 1771 kinderen in 2021-2022. De groei zit vooral bij ouders die holistisch of christelijk zijn en op basis daarvan geen school kunnen vinden in de directe omgeving die bij hun visie past. 

De overheid niet erkennen 

Er zijn ook ouders die hun niet naar school sturen, omdat ze de overheid niet erkennen, komt uit het onderzoek van Argos naar voren. Steeds meer ouders trekken zich gewoon helemaal niks meer aan van het systeem. Zij verklaren zich soeverein. Die mensen vragen zelfs de vrijstelling van onderwijs niet aan en houden hun kinderen gewoon thuis. 

 “Ouders zijn mondiger geworden. Ze gaan minder mee in het systeem en denken vooral: ‘Wat is goed voor mij en voor mijn kind?’”, stelt onderwijsjurist Carolien de Bruin in het programma van Argos. Uit onderzoek onder leerplichtconsulenten komt naar voren dat zij bezorgd zijn over deze trend: kinderen met een vrijstelling van de leerplicht hoeven niet naar school en niemand controleert of zij thuisonderwijs krijgen. 

Niet naar school en dan

Het Openbaar Ministerie laat Argos in een reactie weten dat ouders een beroep op deze vrijstelling moeten toelichten en concreet moeten maken. ,,Het OM brengt regelmatig zaken naar de rechter op basis van de aangescherpte uitgangspunten en daar volgen ook veroordelingen uit voor ouders.” Aldus het Openbaar ministerie 

Minister Wiersma (Onderwijs) noemt de toename van kinderen met thuisonderwijs ‘ongemakkelijk’. De minister zegt dat hij het belangrijk vindt dat er regels worden gesteld aan het thuisonderwijs. 

Van de redactie: 

Ik heb nooit begrepen dat ouders hun kinderen thuis les mogen geven: als ouders al minimaal het niveau van de juf of meester hebben (dus niet alleen de kennis maar ook de kennis overdragen) dan nog maak je het gemis aan sociale contacten niet goed 

In het AD vind je het hele artikel 

En lees op BabyenKind: centrale eindtoets 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *