Ook na jaar kunnen uit huis geplaatste kinderen nu terug naar ouders

nieuws

Er zijn regels als het gaat om kinderen die uit huis zijn geplaatst omdat de ouders niet goed voor ze zorgden. Die regels gaan nu veranderen. Met name een heel belangrijke regel: de regel dat binnen een jaar besloten moet worden of kinderen wel of niet terug gaan naar hun ouders of dat ze in hun  pleeggezin blijven wonen.

Karlijn Stals van het NJ1 zegt in het journaal “Soms voelt hij te snel. Dan is er te weinig tijd in het gezin om te werken aan verandering. Of er is te weinig tijd om de ingezette hulp voldoende effect te laten hebben.”

De regel is nog niet zo oud, ze werd in 2015 gemaakt. Men vond het toen een probleem dat kinderen die uit huis waren geplaatst te lang niet wisten waar ze zouden gaan wonen: Thuis of in het pleeggezin of het tehuis.
Er zijn toen door het NIJ1 twee richtlijnen genaakt: Kinderen van 0 tot maximaal 5 jaar mogen een half jaar uit huis geplaatst worden, kinderen die ouder zijn mogen maximaal een jaar in onzekerheid leven.

uit huis geplaatste kinderen en de vaste termijn

Het NJ1 vindt dat het toch niet verstandig is een vaste termijn aan te houden, omdat elk gezin verschillend is. Ouders vinden de termijn vaak ook te strak.
Men wil nu dus per gezin een afweging kunnen maken, zonder een vaststaande termijn.

Wetten veranderen langzaam, daarom stelt het NJ1 voor nu alvast te beginnen met de aanvaardbare termijn enigszins los te laten. Dit zou heel belangrijk kunnen zijn voor de kinderen van gedupeerde ouders van de toeslagen affaire. (dat zijn zo’n 420 kinderen) Voor hen is nog steeds niet duidelijk of ze terug kunnen naar hun ouders.

Het zijn juist de verhalen van deze kinderen, zegt Karlijn Stals, die ons er op wijzen dat een jaar te kort kan zijn om veranderingen in een gezin te laten plaatsvinden.

Bron NOS

Lees ook: verloskundigen tegen plan Kuipers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *