Wat kost een beugel?

wat kost een beugel

Mijn zoon moest een beugel net zoals vele tieners. 
Wat kost een beugel gemiddeld? Waar moet je opletten? 

 Voor het eerst naar de beugeltandarts

Dat mijn zoon een beugel zou moeten dat had ik wel verwacht en al besproken met de tandarts. Het zou nog wel een tijdje duren want hij moest nog paar tanden en kiezen wisselen. De tandarts adviseerde ons wel al naar de orthodontist te gaan want misschien moest er in de toekomst wel tanden en/of kiezen getrokken worden. 

Bij onze tandartsenpraktijk zit ook een orthodontist (hierna noem ik haar de beugeltandarts), ik besloot hier een afspraak te maken omdat de communicatielijnen met de tandarts dan kort zijn. Deze beugeltandarts staat ook goed aangeschreven. 

Zo gezegd zo gedaan en mijn toen 10-jarige zoon kon er al snel terecht. Er werden vooraf foto’s gemaakt en daarna een gesprek met de beugeltandarts voor plan de campagne. We waren gauw klaar: er moesten nog 12 tanden en kiezen gewisseld worden. In de toekomst moet hij een beugel, maar eerst wisselen. We spraken af dat hij over een jaar weer een afspraak zou hebben. 

Een jaar later

Een jaar later kreeg ik een oproep voor een nieuwe afspraak. In het afgelopen jaar heeft mijn zoon niet een tand of kies gewisseld!
Wonderlijk wel op deze leeftijd dat hij nog zoveel moet wisselen. Ik belde op of het wel zin had om een afspraak te maken? De beugeltandarts wilde hem toch weer zien. 
Er werden opnieuw foto’s gemaakt. 
Ze stelde een beugel voor, HUH? Die had ik niet zien aankomen want hij moet toch veel tanden wisselen? 

Mijn zoon zijn boven en ondertanden staan op elkaar, hij heeft geen overbijt. 
Nu breken er steeds stukjes van zijn voortanden af. Met een blokbeugel van één jaar willen ze deze aanpassing proberen te maken. Na het wisselen van zijn melktanden zal hij aan nog een beugeltraject beginnen. 

Wat kost een beugel gemiddeld? 


 Navraag bij veel ouders van kinderen met een beugel variëren de kosten meestal tussen de 2000 en 4000 euro.
Ik vind het enorm veel geld maar ja, je gunt je kind wel een mooi gebit. De blokbeugel van mijn zoon voor één jaar gaat ongeveer 1000 euro kosten.
Ik ben benieuwd naar de totale kosten want hierna volgt nog een heel traject.
Het doet mij beseffen dat veel ouders in Nederland de keuze zullen maken dat hun kind geen beugel kan hebben omdat ze het financieel niet kunnen opbrengen. 
Wat ik tegenwoordig wel goed vind, is dat je gelijk een offerte meekrijgt wat ze verwachten dat de beugel gaat kosten. Alle kosten staan er duidelijk gespecificeerd en je weet waar je voor tekent. 
 


 
 kosten beugel

Vergoeding via zorgverzekering 


Je kan een vergoeding voor een beugel “krijgen” bij je zorgverzekering. Dit valt niet in het basispakket, maar moet je een aanvullend pakket voor kiezen.
Bij onze verzekering is dit niet in het aanvullende tandartspakket maar maar in het algemene aanvullende pakket.
Let op: denk je je pakket te verhogen omdat je kind een beugel moet dan heb je eerst een jaar wachttijd! 
Mijn advies is dan ook om tijdig te bespreken met de tandarts of hij denkt dat jouw kind een beugel “nodig heeft”. 
Ik was al aanvullend verzekerd en dat is sowieso nodig omdat ik chronisch ziek ben. Nu mijn zoon veel eerder een beugel nodig heeft, ben ik hier wel blij om.
Toch hou ik wel mijn hart vast want met de vergoeding van 2000 euro gaan we hier niet mee uitkomen. Oh en ook nog hopen dat de beugel niet door eigen schuld stuk gaat of wordt verloren want dan moet jezelf een nieuwe betalen. 

Ieder kind heeft recht op een mooi gebit 


In een rijk land als Nederland zou ik denken dat ieder kind recht heeft op een mooi gebit.
Ik pleit dan ook dat een beugel voor kinderen onder de 18 jaar gratis in de basisverzekering hoort te zitten.
Daarbij zijn er ook genoeg kinderen waarbij een beugel niet alleen is voor mooie tanden maar een must is voor een functioneel gebit. 

Beugelbekkie 

Ons beugelbekkie is het komende jaar minder goed te verstaan door zijn blokbeugel. Hij moppert niet en doet trouw zijn beugel in. Ik heb extra beugelbakjes besteld zodat hij er altijd een mee heeft naar school. Zowel boven als beneden in huis ligt een beugelbakje, geen excuus dus om hem ergens rond te laten slingeren. 
En zoals Kinderen voor Kinderen al zong; “Ik heb een beugelbekkie voor mijn eigen bestwil. Da’s goed voor later, oh, daar twijfel ik niet aan”. 
 
Ik hoop dat mijn zoon een prachtig gebit krijgt (en er zuinig mee omgaat). Dan was het een rib uit mijn lijf, maar is het mij allemaal waard geweest. 
 
 
Groetjes Kaat 

Afbeelding mond met beugel van August Hattinger via Pixabay

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *