Kraamzorg Eindhovense moeders in hotel: te weinig personeel voor thuiszorg

lees meer over: kraamzorg in hotel

Dat de kraamzorg met personeelstekort kampt, dat weten we, maar de oplossing die in Eindhoven is bedacht, had ik eerlijk gezegd niet kunnen bedenken.
Zij organiseren een deel van de kraamzorg in een hotel. Moeders kunnen daar met hun baby´s hun intrek nemen, omdat thuiszorg niet mogelijk is.

In de Holiday Inn zullen komende twee maanden de jonge moeders met hun baby´s opgevangen worden. Moeders die dat niet willen, lopen het risico helemaal geen kraam hulp te krijgen.

.Het ‘kraamzorghotel’ is een samenwerking tussen grote zorgverzekeraars in de regio -ZilverenKruis, CZ, Menzis en Coöperatie VGZ – en de kraamzorgorganisaties Kraamzus, Kraamzorg VDA en Zorgmed. Het biedt vooralsnog alleen een oplossing voor de klanten van die kraamzorgorganisaties.We hoeven nog niet bang te zijn, dat dit iedereen gaat overkomen.

Natuurlijk proberen de zorgverzekeraars aan hun verplichtingen te voldoen, maar als men door personeelstekort niet meer kan leveren, dan houdt het op.

Kraamzorg in hotel, ook in de rest van Nederland?

Het kan natuurlijk dat Eindhoven de eerste stad is, die kraamzorg in hotel gaat aanbieden, maar dat is nog niet zeker. In Eindhoven komt op dit moment alles bij elkaar: veel aanvragen, veel ziekteverzuim, groot personeelstekort, vakantie periode..

In een hotel kunnen kraamverzorgende meerdere moeders tegelijk helpen, omdat er geen reistijd meer is en ze makkelijk van kamer naar kamer kunnen lopen.
Men begint met vier kamers, dit kan opgerekt worden naar negen. Meer kan niet bemand worden door twee kraamverzorgenden overdag en eentje  ’s nachts.
De partner mag blijven slapen, kinderen niet. Behalve de baby natuurlijk.

Als de ouders weer naar huis gaan, kunnen ze nog wel nazorg krijgen maar die is waarschijnlijk digitaal.

Persoonlijke noot

Met mijn oudste bleef ik de eerste week in het ziekenhuis: ze had een blaas ontsteking. Ik vond die tijd in het ziekenhuis, samen met andere moeders, best fijn. Ik kan me dus ook goed voorstellen dat een verblijf in een hotel die eerste paar dagen best lekker kan zijn. Maar als je al een of meer kinderen thuis hebt, dan is kraamzorg in hotel natuurlijk helemaal niet leuk!

Lees het hele artikel op NOS

En lees: waarom is een coronaprik nodig

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *