1 op 5 kinderen gaat niet op controle: terugkeer van schooltandarts ?

Komt de schooltandarts terug?


Een op de vijf kinderen gaat helemaal niet als in nooit niet nar de tandarts.Dat is vreemd want mondzorg is tot 18 jaar gratis.

Minister Carola Schouten van Armoedebeleid wil daarom dat de schooltandarts weer op school terug komt, om zo kinderen uit arme gezinnen weer bij de tandarts te krijgen.De minister motiveert dat als volgt: “Er zijn mensen die niet meer naar de tandarts gaan, omdat ze het niet kunnen betalen. Die zijn niet bang voor de tandarts maar voor de rekening van de tandarts. Hun kinderen gaan daarna ook niet naar de tandarts”, zegt zij in een interview met het AD.

Bang voor hoge kosten is een veelgehoorde klacht

Afgelopen mei werd bekend dat één op de tien Nederlanders al twee jaar of zelfs langer niet naar de tandarts is geweest. Dat is een behoorlijk hoog aantal. Als reden wordt opgegeven: angst oor de tandarts of angst voor de tandarts rekening.

Minister Schouten is van mening dat op jonge leeftijd niet naar de tandarts gaan, grote consequenties heeft. Kinderen die nu niet/nooit naar de tandarts gaan lopen het niet geringe risico op latere leeftijd tegen heel hoge kosten op te lopen. “Een slecht gebit”, zegt de minister “schaadt niet alleen je gezondheid, maar ook je zelfvertrouwen en kan zelfs tot schaamte leiden”

‘Geen stigmatisering door naar de schooltandarts te gaan’ 

Minister Schouten wijst erop dat vroeger haar hele klas naar de schooltandarts werd gestuurd, waardoor er geen risico op stigmatisering was. “hoe je dat nu moet doen, of je weer een bus voor laat rijden, of dat de tandarts naar school komt, dat valt te bespreken. Als het er maar voor zorgt dat kinderen op latere leeftijd zich niet voor hun gebit hoeven te schamen”

Bron RTL, lees dar verder

En lees ook: ouders runnen zelf kinderdagopvang

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *