Arts Petr ligt 11 uur in couveuse om te ervaren hoe baby’s zich voelen

Een enorme couveuse, waar een volwassene in kan liggen. Hij is gebouwd voor de zogeheten Couveuse Challenge, een uitdaging om te ervaren hoe het voor een kind is om in de couveuse te liggen. Deze keer was het de beurt aan Petr Jira, kinderarts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. De arts, die al 21 jaar als kinderarts-neonatoloogwerkt, bracht maar liefst elf uur door in de couveuse. Door zelf te ervaren hoe het is, hoopt Jira dat de zorg voor te vroeg geboren baby’s verbeterd kan worden.

Couveuse voelt onprettig

Om zes uur in de ochtend is de arts nog vol goede moed, maar het verblijf in de enorme couveuse valt hem flink tegen. Het is warm en benauwd, en geluid komt heel hard binnen. Petr legt uit dat er al heel hard gewerkt is aan verbeteringen in de afgelopen twintig jaar, maar dat er ongetwijfeld nog veel meer kan gebeuren. Wat en hoe, willen hij en andere artsen duidelijker krijgen door mee te doen aan de couveuse challenge.

Alleen

Ondanks alle visite en cadeautjes die hij krijgt voelt Jira zich alleen in de couveuse. Hij is dolblij dat hij er na 11 uur weer uit mag. Maar hij realiseert zich goed dat dit voor pasgeboren baby’s heel anders is. Zij brengen weken, of zelfs maanden in een couveuse door. En dat blijkt dus niet heel prettig te zijn.

Patiëntvriendelijker

Met de challenge wordt geld opgehaald voor de stichting All4small. Zij onderzoeken hoe je aan de hartslag en ademhaling van couveusekindjes kunt zien hoe ze zich voelen. Petr hoopt dat de zorg beter, maar ook patiëntvriendelijker kan worden. De volgende arts die de couveuse challenge gaat doen is Jan Erik Bunt van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Lees dit artikel bij Omroep Brabant

Of lees verder op Baby en Kind: U of jij zeggen tegen je ouders? ‘Het creëert afstand’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *