Het onkambaar haar syndroom.

Bijna niemand heeft het en bijna niemand heeft er van gehoord, maar het bestaat: het onkambaar haar syndroom.

Hoe ziet het onkambaar haar syndroom eruit?

Kinderen met dit syndroom hebben heel pluizig haar, dat warrig is en alle kanten opgroeit. Tot overmaat van ramp staat het ook nog eens rechtop op het hoofd en is het niet plat te kammen. Vandaar de naam: onkambaar haar syndroom. Een moeder wiens kind dit syndroom heeft, zegt: het is heel erg zacht haar, zo donzig als bij een kuikentje. Of zo pluizig als een paardenbloem.

In het Engels heet dit  uncombable hair syndrome. Dit syndroom is  een genetische aandoening en uit zich tussen een leeftijd van drie maanden en 12 jaar. Kinderen met deze aandoening hebben zilverblond of strokleurig haar. Het haar is vaak droog en in de war, staat alle kanten op en is – zoals gezegd – niet te kammen.

Opvallend genoeg hebben kinderen met het onkambaar haar syndroom, geen dunne haartjes of haaruitval. De kwaliteit van het haar is hetzelfde als die van elk ander kind.

In Duitsland, In Bonn om precies te zijn wordt al jaren onderzoek naar dit verschijnsel verricht, er is onlangs een publicatie over het onkambaar haar syndroom geweest, waarbij de resultaten van een onderzoek bij 107 mensen werd beschreven.

Bij 80 van de onderzochte mensen kon worden vastgesteld dat er een genetische oorzaak van het syndroom was. Bij 76 mensen werd ontdekt dat er mutaties waren in het gen PADI3. Daar wordt een enzym gecodeerd dat samen met keratine zorgt voor trichohyaline. En dat, is een eiwit dat heel belangrijk is voor onze haren.

Het onderzoek stelde ook vast dat kinderen met het onkambaar haar syndroom, geen gezondheidsproblemen hebben. En gelukkig schijnt het ergste achter de rug te zijn als de kinderen de puberteit bereiken.

leer er meer over bij RTL

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *