Scholen waarschuwen voor ‘flauwval-challenge’ nadat kind buiten bewustzijn raakt

De zogeheten flauwval-challenge is een gevaarlijke trend aan het worden. Scholen gaan er nu voor waarschuwen. Op verschillende scholen zijn er al leerlingen door buiten westen geraakt. Zo ook op de Albert Schweitzerschool in Emmeloord.

Wat is de flauwval-challenge?

O

De flauwval-challenge, of in het engels de blackout-challenge genoemd, daagt de deelnemer uit om net zo lang de adem in te houden tot je flauwvalt. Dit geheel moet uiteraard wel gefilmd worden en op TikTok gezet. De challenge bestaat al enige tijd, maar is in populariteit toegenomen. Over de hele wereld worden deze filmpjes gemaakt, en dus ook steeds vaker in Nederland.

Op de Albert Schweitzerschool viel een leerling flauw. Bij navraag bleek dit te komen door de flauwval-challenge. De leerling herstelde gelukkig weer snel. De school heeft echter direct aan de bel getrokken bij de ouders, en een goed gesprek met de bovenbouwklassen gevoerd.

Ook een basisschool in Emmeloord maakt zich zorgen over de challenge. Het zijn namelijk niet alleen middelbare scholieren die dit gevaarlijke spelletje spelen. Ook in de hogere groepen van het basisonderwijs zien ze dit gebeuren. Meerdere scholen lichten inmiddels de ouders in om alert te zijn en willen de gevaren van de flauwval-challenge in de klas bespreken.  

Tientallen doden

In Nederland zijn vooralsnog de gevolgen meegevallen. Dat geldt niet voor landen als bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Daar zijn inmiddels al kinderen overleden aan de blackout-challenge. Dit is vergelijkbaar met 2008, toen een vergelijkbare gevaarlijke trend door de wereld ging. Toen ging het om de ‘chocking game’, het jezelf verstikken voor een kortstondige high. Dit liep tientallen keren noodlottig af. De Amerikaanse gezondheidsdienst wil een herhaling hiervan uiteraard voorkomen. Ook TikTok draagt zijn steentje bij door de filmpjes te verwijderen. Hopelijk is de kick niet meer zo groot als de rest van de wereld het niet meer zien kan.

Lees het artikel op AD

Of lees op baby en Kind: Inspecties: jonge vluchtelingen worden slecht behandeld in azc’s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *