Onderling wantrouwen ouders en docenten over AI: ‘We moeten het zélf maar uitzoeken’

Kunstmatige intelligentie is aan een snelle opmars bezig. Zowel ouders als docenten maken zich hier zorgen over. Maar tegelijkertijd vertrouwen ze elkaar niet, dat kinderen er voldoende tegen beschermd worden.

Kunstmatige intelligentie bijna niet meer bij te houden

Kunstmatige intelligentie bestaat al heel lang, maar wordt de laatste tijd steeds realistischer. Een aantal weken geleden konden gebruikers van Snapchat bijvoorbeeld kennis maken met een slimme chatbot. Praten met deze chatbot geeft het gevoel alsof je met een echt mens praat. Ook geeft hij complimentjes als je een foto van jezelf stuurt. Het lijkt allemaal leuk en onschuldig, maar ruim 80 procent van de Nederlanders zich ernstige zorgen over het gebruik van kunstmatige intelligentie door minderjarigen.

C

‘We moeten het zelf uitzoeken’

Veertig procent van de kinderen maakt volgens hun ouders wel eens gebruik van kunstmatige intelligentie. Veel ouders hebben het idee dat ze niet genoeg kennis hebben om hun kinderen hier in te begeleiden. Tegelijkertijd hebben ze ook niet het vertrouwen dat de school wél genoeg voorlichting kan geven. Ouders zouden graag gastdocenten zien die speciale lessen geven over het omgaan met kunstmatige intelligentie en chatbots.

Vijftig procent van de docenten is het hier mee eens, maar voelt zich niet ondersteund door het schoolbestuur of het ministerie van onderwijs. Ze hebben het gevoel dat ook zij zelf het wiel uit zullen moeten uitvinden. Ondertussen weten zij niet meer of werkstukken nog wel door de leerling zelf worden geschreven, of dat ChatGPT ze een handje geholpen heeft.

Nog minder vertrouwen in ouders

Waar ouders geen vertrouwen hebben in docenten, is het andersom nog sterker: Bijna alle leraren, maar liefst 92 procent, denkt dat ouders te weinig in huis hebben om hun kind om te leren gaan met kunstmatige intelligentie. Dit wantrouwen naar elkaar is niet alleen zorgelijk, maar leidt natuurlijk ook niet tot oplossingen.

Tech-experts pleiten ervoor om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie op pauze te zetten. In die tijd zou er onderzocht kunnen worden of er een verbod of regulering moet komen. Maar of die ontwikkeling nog te stoppen is? Waarschijnlijk zullen we er uiteindelijk toch met zijn allen mee om moeten leren gaan.

Lees er alles over op AD

Lees verder op Baby en Kind: Voor een baby naar België: duizenden Nederlanders doen het

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *