Veel illegaal speelgoed in Nederland: ‘Gevaarlijk voor kinderen’

Illegaal kinderspeelgoed is overal. Ouders moeten de gevaren daarvan inzien, zegt Emile Kalis, directeur van Stichting Speelgoed Nederland. De douane heeft dit jaar bijvoorbeeld al ruim 130.000 illegale Huggy Wuggy knuffels in beslag genomen. Maar ook ander speelgoed kan gevaarlijk zijn, door scherpe randen, giftige of brandgevaarlijke materialen en onderdelen die gemakkelijk losraken.

Illegaal speelgoed, maar wel een keurmerk

De regels voor veilig speelgoed zijn streng in Nederland. De veiligheid moet worden aangetoond met testrapporten voor het speelgoed in de winkels komt. Dit si vastgelegd in de Europese Speelgoedwet EN71.

Maar het is tegenwoordig erg makkelijk om speelgoed uit het buitenland te halen, en dat voldoet vaak niet aan die veiligheidseisen. een CE-keurmerk, wat suggereert dat het speelgoed veilig is, wordt zomaar op de verpakking en de labels gedrukt. Of dat keurmerk echt verdiend is, kun je als consument nooit zeker weten. En controles onderscheppen niet alles. Illegaal speelgoed kan dus ook in een Nederlandse winkel terechtkomen.

Buitenlandse webwinkels

Mieke Cotterink is expert kinderveiligheid bij VeiligheidNL. Zij geeft als vuistregel: “Als het zo goedkoop is dat het eigenlijk niet kan, dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen.” Cotterink legt uit dat veel illegaal speelgoed het land binnenkomt via buitenlandse webwinkels. Ook bij dingen die veilig lijken om aan te schaffen, zoals als Pokémon-kaarten, schuilen gevaren. De verf kan bijvoorbeeld giftig zijn. Hier is maar weinig toezicht op bij de douane.

Gevaren van illegaal speelgoed

Maar illegaal speelgoed kan meer gevaren opleveren. Cotterink: “In Europa mogen er geen koorden van meer dan 22 centimeter aan speelgoed zitten, om het risico van verwurging te voorkomen. Sommige kunststoffen geven scherpe randen als ze breken. Oogjes kunnen losraken. En, ook een berucht probleem: de klepjes waar batterijen achter zitten, kunnen losgaan of breken. Als kinderen die batterijen inslikken, is dat levensgevaarlijk. Goedgekeurd speelgoed is daarop getest, maar illegaal speelgoed niet.”

Lees dit artikel bij rtlnieuws

Lees op Baby en Kind: wetenschappers ontdekken hoe je een baby in slaap krijgt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *