Kinderen kunnen met hulpprogramma naaktfoto’s van internet verwijderen

Er is goed nieuws voor kinderen van wie naaktbeelden online staan. Met behulp van  Take It Down kunnen ze die foto’s weghalen. Het programma is bedoeld om kindermisbruik en kinderuitbuiting op sociale media aan te pakken. 

Een database

Het idee en het initiatief komt uit Amerika en wel van het NCMEC, centrum voor vermiste en uitgebuite kinderen. Dit programma maakt het voor slachtoffers makkelijk om beeldmateriaal te melden en moet de verdere verspreiding van naaktbeelden en andere confronterende foto’s voorkomen. Hoe sneller foute foto’s en video’s verwijderd worden, des te kleiner wordt de kans dat ze blijven ronddwalen op internet. 

Hoe werkt het? 

Slachtoffers kunnen anoniem melden dat er naaktbeelden van hen gemaakt zijn. Die beelden krijgen vervolgens een zogenaamde hash. Dat is een digitale vingerafdruk van de foto of video. Die hash wordt dan in een database gezet. 

Facebook, Instagram en de platforms OnlyFans, Pornhub en Yubo hebben zich al aangesloten bij Take It Down en hebben beloofd de beelden die Take it Down in de database heeft staan te verwijderen. De platformen Twitter, TikTok of WhatsApp, hebben deze belofte nog niet gedaan. Take It Down is mede ontwikkeld met geld van Facebook-moederbedrijf Meta. 

Het is niet helemaal nieuw, want de database met hashes bestaat al langer. De vingerafdruk van alle beelden van kindermisbruik die door opsporingsdiensten online zijn aangetroffen, staan in een database. Techbedrijven gebruiken die database al langer om bekende beelden op te sporen en te verwijderen. Nu is dat dus groter gemaakt. 

Helaas is het systeem nog niet volmaakt, wanneer een foto bewerkt wordt, verdwijnt de hash… 

Van de redactie: 

Kijk er is digitaal niet iets mogelijk, of je kan het onmogelijk maken. Instanties als TikTok en Whatsapp zullen zwaar aan populariteit inboeten als ze niet meewerken met Take it Down, denk ik zo. 

Lees ook op BabyenKind: 

Lees alles op NU.nl 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *