Steeds meer bezwaar tegen ouderbijdrage: ‘Is het wel taak van school om skireis te organiseren?’

De ouderbijdrage is al jaren een onderwerp van discussie, op dit moment betalen steeds minder ouders die. Middelbare scholen vinden dat ze ouders echt moeten duidelijk maken dat het onderwijs verschraalt als er geen bijdrage meer betaalt wordt.

De Ouderbijdrage

In het middelbaar onderwijs is het gebruikelijk dat scholen de ouders vragen per leerling een vrijwillige ouderbijdrage te betalen. Van dat geld worden de `extraatjes` gedaan. Zoals bijvoorbeeld excursies houden, de mediatheek in stand houden en ook activiteiten op school, zoals een kerstviering, worden er van bekostigd.

Hoeveel scholen vragen verschilt per school. En dat verschil kan groot zijn. Het laagste bedrag dat werd genoteerd was 25 euro, het hoogste 130 euro. De rest zat daar tussen in.

,,We zien dat het percentage ouders dat betaalt afneemt”, zegt een woordvoerder van het Kalsbeek College in Woerden, waar de ouderbijdrage 50 euro is. ,,Over het kalenderjaar 2020 betaalde 91,8 procent van de ouders, vorig jaar was dit 89,4 procent.”

De nieuwe wet.

Wat ook meespeelt is dat vorig jaar een nieuwe wet is aangenomen die moet zorgen voor meer kansen gelijkheid. Alle leerlingen moesten mee kunnen doen, of hun ouders die bijdrage nu betaalden of niet. Scholen mochten niet langer kinderen uitsluiten van uitjes, omdat hun ouders niet betaalden.
Nu het risico van uitsluiting er niet meer is, kiezen kennelijk meer ouders ervoor niet te betalen. Dat is in deze tijd ook niet vreemd.

Scholen moeten nadenken

De vrijwillige ouderbijdrage is een onderwerp dat ook belangenorganisatie Ouders en Onderwijs al heel lang bezighoudt. ,,Wij zijn kritisch richting scholen”, zegt directeur Lobke Vlaming. ,,Zij moeten zich achter de oren krabben of het wel een taak van school is om een skireis te organiseren.
En zegt ze:  scholen moeten eerlijk aan ouders vertellen dat de bijdrage echt helemaal vrijwillig is. En ze moeten eens goed nadenken, of – nu steeds meer ouders in financiële problemen komen – je nog wel om zo’n bijdrage mag vragen.

Van de redactie:
Het is natuurlijk zielig dat in een land zo rijk als het onze ouders het geld moeten ophoesten om het onderwijs leuk te maken. Skireisjes enzo worden volgens mij niet door de ouderbijdrage gedekt: ik betaalde die destijds los. Ik vond het leuk voor mijn kind, maar niet direct wat je noemt noodzakelijk.

Bron AD, lees daar verder
Lees op BabyenKind: telefoon wegleggen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *