Een vijfde van kindervuurwerk als sterretjes en knalerwten is niet veilig

Over het invoeren van een algemeen vuurwerkverbod is de afgelopen jaren al veel te doen geweest. Alleen het zogenaamde kindervuurwerk, van categorie één, bleef toegestaan. Wie heeft er nu niet op zijn minst één keer in zijn leven met een sterretje in de hand gestaan of een paar knalerwten op de grond gegooid? Maar uit inspectie blijkt nu, dat ook dit veilig geachte vuurwerk lang niet altijd onschuldig is.

Een vijfde van kindervuurwerk is onveilig

4

Sterretjes, knalerwten, knetterlinten, fonteinen, Bengaals vuur. Het klinkt allemaal als redelijk ongevaarlijk vuurwerk. Toch bleek uit een test van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), dat een vijfde deel van het kindervuurwerk niet veilig genoeg is. Zo kwamen de vonken te ver, of zat er teveel kruit in. Van de onderzochte 87 producten bleek nog eens tien procent niet aan alle kwaliteitseisen te voldoen, maar geen direct gevaar op te leveren bij het afsteken. Het vuurwerk waarbij dit wel het geval was moet door de importeurs worden teruggehaald en vernietigd. Ook hebben zij een waarschuwing gehad om kindervuurwerk van betere kwaliteit te gaan verkopen.

Het hele jaar door knallen

Kindervuurwerk mag het hele jaar door worden verkocht en afgestoken. Om die reden vindt het ILT die 20 procent extra zorgelijk. De in totaal aangeschafte hoeveelheid onveilig vuurwerk is daardoor een stuk hoger dan wanneer het alleen rond de jaarwisseling verkocht mag worden.

Toch geven de resultaten van de test een enigszins vertekend beeld. De inspectie concludeert namelijk wél, dat de veiligheid van kindervuurwerk over de jaren heen steeds beter wordt. Dus wat er ook uiteindelijk gaat gebeuren met het vuurwerkverbod: wie weet kunnen we over een aantal jaar in ieder geval met zijn allen zorgeloos kindervuurwerk afsteken.

Lees het originele artikel op NU

Lees ook op Baby en Kind: De feestdagen, je kinderen en je scheiding.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *