Zwanger en helse jeuk: zo herken je zwangerschapscholestase

Zwangerschapscholestase is minder onschuldig dan het klinkt. Het uit zich door verschrikkelijke jeuk, maar de onderliggende oorzaak kan leiden tot ernstige problemen.

Zwangerschapscholestase is geen pretje.

Hanne van Willigenburg ondervond zwangerschapscholestase letterlijk aan den lijve. Vanaf 32 weken zwangerschap werd zij overvallen door verschrikkelijke jeuk. Het begon bij haar buik en verspreidde zich over haar hele lichaam. De verloskundige greep direct in. De oorzaak van zwangerschapcholestase wordt namelijk gevonden in een ophoping van gal in de galwegen. En dat kan leiden tot ernstiger problemen bij de zwangere vrouw, maar ook tot vroeggeboorte en zelfs overlijden van het ongeboren kind.

In het ziekenhuis werden enorm verstoorde leverwaarden vastgesteld en werd inleiden overwogen omdat de baby in gevaar was. Van ‘niets aan de hand’ naar levensbedreigend in korte tijd.

Signalen van zwangerschapscholestase

Gyneacoloog Sam Schoenmakers vertelt dat de signalen van zwangerschapscholestase vaak subtiel beginnen. Nachtelijke jeuk, vooral op handpalmen en voetzolen zijn de eerste tekenen dat er iets ernstig is kan zijn. Daarnaast kan de ontlasting lichter van kleur zijn en de urine donkerder. Dit is het gevolg van de toename van gal bij de moeder. De galzure zouten komen via de bloedsomloop van de moeder in de bloedsomloop va het kind terecht. De lever van een ongeboren baby kan dit nog niet goed genoeg verwerken. En ook het transport terug naar de moeder lijkt verstoord te zijn. Uiteindelijk kan dit bij het kindje leiden tot hartritmestoornissen of vroeggeboorte.

Herhaling

De baby van Van Willigenburg werd uiteindelijk met 35 weken gehaald. Met het kindje was alles goed, maar Hanne zelf moest er lang van herstellen. Helaas ging het bij de derde zwangerschap weer mis en begon de zwangerschapscholestase bij 34 weken opnieuw. Dit keer was ze er echter veel alerter op, wat meer problemen kon voorkomen. Ook dit kindje kwam te vroeg ter wereld, maar hield er niets aan over.

Wat als je ondraaglijke jeuk krijgt?

Als je zelf vermoed dat je lijdt aan zwangerschapscholestase is het van levensbelang om contact op te nemen met de verloskundige of de gyneacoloog. Leverfuncties zullen dan goed in de gaten worden gehouden en je kunt zalf of medicatie krijgen tegen de jeuk. Er is een medicijn om de hoeveelheid galzuren in het bloed te verlagen, maar of dit sterfte kan voorkomen is nog niet bekend.

In geval van zwangerschapscholestase wordt er geadviseerd om vanaf 37 weken de geboorte op te wekken. Geboren worden is vanaf die tijd minder risicovol dan blijven zitten.

Lees hier ook over op NU

Of lees op Baby en Kind: helft voorlezende ouders stopt als kind 7 jaar is

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *