Wat doet een vaderloze opvoeding met een kind?

In Nederland groeit 16 % van de kinderen op in een gezin zonder vader, De vraag die veel alleenstaande moeders bezighoudt, is wat doet dat met mijn kind? 
In NU.nl geven twee deskundigen antwoord op die vraag. 

Allereerst een algemene opmerking: 

Het gezin wordt in Nederland omschreven als vader, moeder, kinderen. Dit gezien bestaat pas sinds de vijftiger en zestiger jaren in Nederland. Men kende daarvoor vele vormen van samengestelde gezinnen en ook alleenstaande moeders waren geen onbekend verschijnsel. 

Waarom is de moeder alleenstaand?

 Het feit dat er geen vader is, zegt eigenlijk niet zo veel. Veel factoren spelen hier een rol. Belangrijk is waarom de vader er niet is en hoe men daar mee omgaat. Een vechtscheiding bijvoorbeeld is veel schadelijker voor een kind, dan het feit dat papa en mama niet meer samenwonen en hij ze om de beurt ziet. 
 
Wanneer een vader overlijdt, ontstaat weer een andere situatie. En in die situatie kan de manier waarop de moeder en de omgeving met het verlies omgaan, weer alle verschil maken. 

En als er helemaal nooit een vader in beeld is, is een kind daaraan gewend. Maar is het heel erg belangrijk wel uit te leggen hoe dat komt. 
Op een gegeven moment zal een kind toch vragen gaan stellen: beantwoord die eerlijk. 

Alleen staande moeder en vaderdingen

Het kan best zijn, dat een kind van een alleenstaande moeder op gegeven moment een vader figuur gaat missen. In zo’n geval kan het heel verstandig zijn een bevriende man, of een mannelijk familielid te vragen die rol op zich te nemen. 
In veel niet –Westerse culturen is dat heel normaal. Het hebben van een netwerk is voor alle ouders belangrijk, maar zeker voor een alleenstaande ouder. Voor een moeder zijn zaken als auto’s en voetbal, toch vaak niet zo boeiend. En voor een alleenstaande vader kan make-up en menstruatie toch een ingewikkeld iets zijn. 

Lees het artikel over vaderloze opvoeding in NU.nl 

En lees op BabyenKind: een maagverkleining bij kinderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *