5 tips voor een soepele schoolrun

schoolrun

Met drie kinderen toch zorgen voor een soepele schoolrun, mama Jezz doet het zo:

Inmiddels is de zomervakantie al weer een paar weken achter ons. Bij ons thuis zitten we al weer helemaal in het school- en werkritme.
En daarbij komt natuurlijke ook de welbekende ‘school-run’ kijken. Een woord wat tegenwoordig veel wordt gebruikt. Want hoe krijg je je kinderen netjes en op tijd op school.
Zeker als werkende ouder, die zelf ook netjes en op tijd ergens aanwezig moet zijn, kunnen de ochtend best stressvol zijn.
Ik ga nu niet zeggen dat de school-run bij mij thuis altijd heel soepel verloopt met 3 kinderen. En ik heb het voordeel dat ik pas begin met werken als mijn kinderen op school zitten.
Maar ik zal jullie wel wat tips geven die bij ons thuis prettig werken voordat we naar school gaan.

5 tips voor een soepele schoolrun


Tip 1 – Voorbereiding in de avond

Een goede voorbereiding in de avond, helpt mij om de ochtend al wat rustiger te laten verlopen. Zo maak ik de avond van tevoren, soms samen met de kinderen, de broodtrommels alvast klaar.
Ook douchen we ’s avonds en niet in de ochtend. En leggen we de kleren voor de volgende dag alvast klaar.

Tip 2 – Zet de wekker op tijd

Mijn kinderen zijn (gelukkig) geen hele vroege vogels. Maar dat betekent wel, dat ik ze altijd moet wakker maken op de schooldagen. Ik zet de wekker op tijd, zodat ik eerst zelf even rustig kan wakker worden voor we aan de schoolrun moeten beginnen. En daarna maak de kinderen kan wakker. Mijn oudste heeft nu zelf ook een wekker, waardoor ze al wakker is als ik haar wakker kom maken. Op deze manier komt ze sneller haar bed uit. Vaak kleed ik mezelf eerst aan voordat ik de kinderen wakker maak. De oudste twee kleden zichzelf aan, terwijl ik de jongste help.

Tip 3 – Het ontbijt

De kinderen ontbijten bij ons thuis met iets wat ze lekker vinden. Zo eet mijn oudste altijd 2 boterhammen, de middelste een bakje yoghurt en soms daarna nog een boterham en de jongste wisselt tussen yoghurt of een boterham. De ene keer maak ik het ontbijt voor ze klaar en de andere keer doen de oudste twee kinderen het zelf.

Tip 4 – Blijf rustig

Zolang ik zelf als ouder de rust bewaar, blijven mijn kinderen over het algemeen ook rustig. Als ik ga lopen stressen, nemen ze dat van mij over en wordt het er niet gezelliger van in de ochtend.

Tip 5 – een soepele schoolrun vraagt om duidelijke afspraken!

Duidelijkheid is voor kinderen heel belangrijk. Wij houden ’s ochtends een vaste routine aan. Als we daar aan vast houden gaat het eigenlijk altijd wel goed. Na het aankleden, gaan we ontbijten. Wie zijn ontbijt op heeft, brengt zijn bord en beker naar de keuken en gaat zich opfrissen/ tanden poetsen en de schooltas in pakken.
We eten aan tafel en als iedereen helemaal klaar is, mag de televisie nog even aan. Maar alleen als daar nog tijd voor is. Als het 8.00 uur is geweest wordt er geen televisie meer gekeken. Want dan is het tijd om de schoenen en jas aan te doen.
Mijn streven is om 8.15 de deur uit te gaan en als we gaan fietsen, zelfs nog iets eerder.

Ik ben benieuwd hoe jullie er voor zorgen dat de schoolrun soepel verloopt?
Laat je het weten in een reactie onder deze blog?

lees ook van mama Jezz: mijn tiener op social media

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *