Naar buiten in de Kinderboekenweek 2022

kinderboekenweek 2022

Van 5 tot en met 16 oktober is het Kinderboekenweek 2022!

Nu we toch wat moeten bezuinigen in de energiekosten, komt het thema van dit jaar mooi uit: Gi-Ga-Groen. Oftewel, de natuur. Een mooi excuus om kinderen naar buiten te krijgen Want dit thema motiveert kinderen om in bomen te klimmen en dierensporen te gaan zoeken in het bos. Om zandkastelen te maken op het strand of er te gaan vliegeren. Om een hut te bouwen of te gaan picknicken in het park. Of in je eigen tuin of op het balkon vogels te spotten en/of een moestuintje te maken. 

En als het écht te vies herfstweer is, dan kun je altijd nog gaan schuilen in een willekeurige bibliotheek. Tijdens de Kinderboekenweek 2022 worden er door het hele land worden er in de bibliotheken namelijk leuke en (gratis) toegankelijke activiteiten georganiseerd. 

Leuke dingen om te doen in de Kinderboekenweek 2022

In Rotterdam kun je wegdromen bij een voorstelling over een boom die kan luisteren of een egel die het bos schoon prikt. Diergaarde Blijdorp komt vertellen over vleesetende planten en vlinders. Je kunt een kijkje nemen in een echte dierenambulance of luisteren naar verhalen van de ‘Slangenvanger van Rotterdam’. Ook kun je de schrijvers Bibi Dumon Tak, Selma Noort en Annet Schaap er ontmoeten.

Ook in Utrecht organiseert men soortgelijke activiteiten in de bibliotheek. Je kunt er ook meekleuren aan een gi-ga-groene reuzekleurplaat of een speurtocht naar 9 wonderlijkheden in de natuur doen (mét een leuke beloning na afloop). Hongerig geworden? Er wordt in de McDonald’s vestigingen in Utrecht voorgelezen door voorleeshelden van het project Taal Doet Meer.

Als je naar de bibliotheek in Nijmegen gaat, zal je ook zeker niks missen van het groene feest. Je eigen poëzietalent ontdekken of ga op de foto voor het gi-ga-groene green screen en beland in een prachtige natuur.

Ik zou zeggen: kijk even bij je eigen bibliotheek wat er wanneer te doen is. Of bij je plaatselijke boekhandel, die doen meestal ook wel wat leuks.

Om alvast een beetje in de mood te komen voor dit mooie thema, kun je alvast samen met je kind even luisteren naar het gedicht “Meer groen”. Kinderboekenschrijfster Rian Visser schreef bij haar boek “Het geheim van de groene straat”.

Er zijn naast het boek van Rian Visser nog heel veel andere boeken die kinderen helpen om een heuse natuurheld te worden. Lees over bijzondere dieren in informatieve boeken, ga helemaal op in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of bewonder prachtige natuurillustraties in een van de vele prentenboeken.

Oh en koop je tijdens de Kinderboekenweek 2022 voor € 12,50 aan Nederlandstalige kinderboeken, dan krijg je gratis het Kinderboekenweekgeschenk erbij. Dit jaar is voor het eerst de keuze gevallen op een internationale schrijver. Het schrijversduo Andy Griffiths en Terry Denton hebben het geschenk geschreven: Waanzinnige boomhut/-verhalen. Voor de allerkleinsten is er een mooi prentenboek gemaakt door Marije Tolman: Egalus. Dit prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor slechts € 8,25.

Lees van Deli ook: bereikbaar op vakantie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *