Verpakking van snus erg populair onder jongeren

Snus is in Nederland verboden, helaas wordt het toch verkocht en  wordt er op You-tube reclame voor gemaakt.

Dat werd ontdekt door Nu.nl en die sprak YouTube hier op aan. Een woordvoerder van You Tube heeft bevestigd dat deze advertentie niet getoond had mogen worden. Het filmpje is weggehaald.

Nicotine en zakjes en de tabakswet

In Nederland mag al een aantal jaren geen reclame meer gemaakt worden voor tabak. Je zou zeggen, dus ook niet voor nicotine zakjes. Maar dat is dus niet zo. In Snuf zakjes zit geen tabak…en de wet gaat over tabaksreclame. In snuf zit nicotine en dat valt onder de Warenwet.

De warenwet kent geen reclameverbod voor nicotine. “Wij kunnen daarom niet optreden tegen reclame voor snus, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)”.

Gelukkig is we de verkoop van nicotinezakjes waar meer dan 0,035 milligram nicotine in zit per november 2021 verboden. In de meeste nicotine zakjes zit veel meer milligram: honderd tot veertienhonderd keer zoveel.

Hoewel de NVWA zegt actief op te treden tegen de verkoop van nicotinezakjes, zijn ze online nog steeds te krijgen. Op websites vind geen leeftijdscontrole plaats en als het al gebeurt is die gemakkelijk genoeg te omzeilen. En zo kunnen jongeren nog steeds makkelijk aan snus komen.

Wat is Snus

Snus komt uit Scandinavië .Het wordt gemaakt van gestoomde tabak of tabaks poeder en daar worden geur en smaakstoffen aan toe gevoegd. Het geheel gaat in een soort van theezakje. Dat zakje stopt de gebruiker achter zijn/haar bovenlip, via slijm en speeksel gaat de nicotine het lichaam in.
Daar zorgt het voor een lekker relaxed gevoel, tot…het middel is uitgewerkt. Snus is gewoon verslavend.

Snus wordt verpakt in leuke blikjes en doosjes die jongeren erg grappig vinden. En dat is dus een extra trigger om het spul te kopen.

Lees alles op Nu.nl

Lees op BabyenKind: Waarom het bordje ‘Baby on Board’ in de auto weinig zin heeft

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *