Inspecties: jonge vluchtelingen worden slecht behandeld in azc’s

 De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd constateren dat de zorg voor kinderen en jongeren in de asielopvang niet goed is. Dit kan schadelijk gevolgen hebben voor de ontwikkeling van deze kinderen.

Er wordt niet alleen onvoldoende voor minderjarigen gezorgd, ze hebben ook niet genoeg toegang tot zorg en onderwijs. Er is een landelijk crisisorganisatie team opgericht om de problemen aan te pakken, maar de vraag is, of dat voldoende gaat helpen.

Omdat het zo enorm druk is in de asielopvang, kan het personeel de kinderen niet de begeleiding geven die ze nodig hebben. Dit is al maanden geleden geconstateerd. Dat de asielopvang blijft draaien is te danken aan de “enorme inspanningen en bevlogenheid” van de medewerkers.

Het aantal jongeren in asielopvang

Op dit moment zitten er meer dan 10.000 minderjarigen in de asielopvang, 1450 van hen zitten daar zonder ouders of begeleiders. Bijna twee en een half duizend jongeren hebben al lang recht op een woning.

Op dit moment zitten er meer dan 10.000 minderjarigen in de asielopvang, 1450 van hen zitten daar zonder ouders of begeleiders. Bijna 2400 jongeren hadden al in een normale woning moeten wonen omdat ze al meer dan veertien weken een verblijfsstatus hebben. En honderden van hen wachten al meer dan een jaar.

De alleenstaande jongeren zorgen ook voor overlast en een onrustige sfeer. Het ontbreekt aan tijd voor de benodigde begeleiding. En dat terwijl deze groep uiterst kwetsbaar is.

In Ter Apel zitten op dit moment drie keer zoveel alleenstaande minderjarigen als de bedoeling is. En de meeste zitten daar ook veel langer dan de bedoeling is. “Als kinderen al geen trauma hebben opgelopen in het land dat zij ontvlucht zijn, of op de reis hier naartoe, is de kans aanzienlijk dat zij die hier in de (nood)opvang opdoen”, zegt een woordvoerder van VluchtelingenWerk

bron NOS, lees het hele verhaal

lees ook: vaker ernstig letsel na trampoline-ongeluk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *