Die ouderwetse kinderspelletjes, wat leert je kind daarvan?

ouderwetse kinderspelletjes

Van  die ouderwetse kinderspelletjes, wat leert je kind daarvan?, nou veel meer dan je denkt! Lees mee!

Van die ouderwetse kinderspelletjes op een rij

Knikkeren

De megabonk, een suup, de turtle of de looier. Er zijn veel soorten knikkers en zo verschrikkelijk veel namen. Kinderen schijnen die als vanzelf te weten en leggen je moeiteloos uit wat een uppie is en wat een oliedok 

Wat leert je kind:

Razend snel rekenen en kansen inschatten: ja loopt het risico dat je al je mooie knikkers kwijt raakt.

En daarmee is knikkeren ook een heel sociaal spel. Een goede knikkeraar kan wel wat vriendjes kwijtraken op het schoolplein, als hij met een hele dikke knikkerzak naar huis gaat. Geeft hij wat knikkers terug??

knikkeren vraagt natuurlijk weinig fysieke inspanning, maar is is wel heel goed voor fijne motoriek en oog-hand coördinatie.

 Verstoppertje

Iedereen verstopt zich, op eentje na. Die moet op de buutplaats met de ogen dicht tot 10 tellen. De rest stuift weg om zich te verstoppen. Bij 10 draait de teller zich om en gaat zoeken

 Wat leert je kind?

Het is een heerlijk spannend spel, word je gevonden of niet? En je moet creatief zijn : wat is een goede verstopplek?

Concentratie is belangrijk: door te giechelen kan je je aanwezigheid verraden. Fysiek vraag het spel niet heel veel, maar als je hard kan lopen wil het beter lukken voor de zoeker op de vindplaats te zijn en je vrij te “buten”

Stoepranden

Twee spelers staan aan weerszijden van de weg op de stoep. Zij proberen de bal tegen elkaars stoeprand aan te gooien. Soms gaat het om punten, soms om wie het eerste de bal niet vangt

Wat leert je kind?

Razend snel reageren, want anders van je de bal niet. Het is ook een sociaal spel: je moet wachten op je beurt, dat geeft ruimte om te kletsen. Als het lukt om de bal te vangen, geeft dat een fijn succesgevoel!
Fysiek vraagt het niet heel veel, behalve dat je soms moet rennen om de bal op te halen

Tikkertje

Eén speler is de tikker, de rest van de kinderen rent weg. Wie getikt wordt, is de nieuwe tikker. Meteen terugtikken mag niet.

 Wat leert je kind:

Opletten!! : zorg dat je niet bent waar de tikker is, uitkijken en vooruit denken dus!

Het is ook een heel spannend spel, want je kan succes hebben, maar ook pech! Dat leert je kind incaseren en ontdekken dat het soms goed gaat en soms ook niet…….

Lichamelijk is het een inspannend spel, dus voor het ontwikkelen van conditie en uithoudings vermogen is het heel goed.

ElastiekenTwee kinderen staan in lichte spreidstand met een lang stuk elastiek om hun onderbenen, zodat er een rechthoek ontstaat. De elastieker gaat in het midden van de rechthoek staan en maakt sprongen. Hoe beter de sprongen, hoe hoger het elastiek komt te hangen en hoe moeilijker het spelletje wordt.

 Wat leert je kind:

Nadenken!! hoe hoger het elastiek hoe moeilijker het is om uit de knoop te komen, nadenken voor je wat doet dus.

Het is een heel gezellig spel: de competitie is laag: je speelt het met z’n 3-en. Maar als het je lukt om uit een ingewikkelde knoop te komen, dan geeft dat wel een goed gevoel: je kind leert dat inspanning wat oplevert

Lichamelijk vraagt het niet erg veel, dus een prima spel als er even wat rust nodig is.

Paaltjesvoetbal

Iedereen bewaakt een eigen pion en moet tegelijkertijd de pion van de andere spelers met de bal omver zien te schieten. De zomerse variant is iets spannender: met plastic flessen gevuld met water. Is je fles omgeschoten, dan zet je deze weer rechtop. Je hebt verloren als jouw fles als eerste leeg is.

Wat leert je kind:

Keuzes maken: blijf je op je plek of ga je schieten?

Het is een spel waarin in principe iedereen voor zichzelf speelt, en dat maakt het tegelijkertijd ook heel spannend: iedereen is je “vijand”

Fysiek is het matig intensief, behalve af en toe een sprintje trekken als de fles om ligt, valt het wel mee

Zie je ? die ouderwetse kinderspelletjes, daar leert je kind een heleboel van, moedig ze vooral aan!

Lees veder Mijn kind: vrije tijd -Spelen en speelgoed 6 tot 12 jaar- Spelen onderweg

Lees ook: Hoeveel groente en fruit moet je dreumes nu echt eten??

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.